Управління проєктами та інноваціями в готельному і туристичному бізнесі. Частина 1. Загальні положення - Стригуль, Лариса Станіславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У сучасних умовах практично кожна організація, незалежно від масштабу діяльності, а також окремі люди реалізують різноманітні ініціативи, які за своєю суттю є проєктами та інноваціями. Вони можуть мати різний рівень складності - від організації приватного заходу до розробки складних технологічних рішень або реалізації масштабних інноваційних програм. Усі такі дії об’єднує те, що вони мають ознаки проєктної та інноваційної діяльності. Значна частина сучасного бізнесу гостинності як в Україні, так і в країнах Європи та світу загалом функціонує саме у проєктному форматі. Це пояснюється тим, що підприємства дедалі частіше зосереджуються на створенні інноваційних продуктів і послуг, а також на досягненні нових результатів у перспективних напрямах розвитку сфери туризму і гостинності. При цьому сучасні проєкти вже не обмежуються лише технічною документацією та попередніми розрахунками, а являють собою комплекс цілеспрямованих заходів, планів і управлінських рішень, спрямованих на реалізацію стратегічних цілей підприємства. Отже, ефективність діяльності будь-якого підприємства сфери туризму і гостинності значною мірою залежить від здатності якісно планувати та реалізовувати проєкти та інновації. У зв’язку з цим управління проєктами та інноваціями набуває особливої актуальності та стає важливим напрямом роботи для менеджерів усіх рівнів управління в готельному і туристичному бізнесі. Знання, отримані студентами під час вивчення дисципліни, дозволять забезпечити високу кваліфікацію майбутніх спеціалістів у їх багатогранній діяльності, використовувати досягнення теорії управління проєктами та інноваціями, сприяти прийняттю самостійних правильних рішень в умовах жорсткої конкуренції під час розгляду наукових і виробничо-господарських завдань для одержання високих результатів. Організація самостійної роботи з навчально-методичними матеріалами студентів з дисципліни «Управління проєктами та інноваціями в готельному і туристичному бізнесі» є однією із важливих складових навчального процесу, яка безпосередньо впливає на глибину, систематизацію та стійкість набутих знань і умінь, та є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи і його творчого застосування в майбутній професійній діяльності. Матеріали конспекту лекцій містять основні поняття і терміни, питання для самоконтролю, Дисципліна є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки бакалаврів в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» спеціальностей: «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Подорожі, туризм і рекреація».
Keywords: конспект лекцій; готельно-ресторанний бізнес; туристичний бізнес; туризм; кейтеринг; рекреація