Походження і безпечність торієвих пісків на узбережжі Азовського моря - Гапотченко, А. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Проаналізовано проблему наявності торієвих пісків на узбережжі Азовського моря, їх локалізацію, також склад і їх безпечність для відпочивальників. Розглянуто перспективу використання чорних пісків у промисловості.

The problem of Thorium sands on the coast of the Sea of Azov, their localization, as well astheir composition and safety for vacationers are analyzes. The prospect of using black sands in industry is considered.
The origin end the safety of thorium sands on the coast of the sea of Azov
Keywords: торій; монацит; чорні піски; іонізуюче випромінювання; рідкісноземельні метали; monazite; black sands; ionizing radiation; rare earth metals