Про гірничу справу XII книг - Агрікола, Георгій (Видавництво ПП "Новий Світ-2000", 2023)
Перше україномовне видання другої частини славнозвісної літературно-наукової пам’ятки ХVI ст., книги Георга Агріколи «Про гірничу справу» («De Re Metallica»), яка вважається своєрідною "Біблією" гірників і металургів усього світу. Протягом кількох сторіч це був головний підручник і практичний посібник всякого освіченого гірника, сьогодні – пам’ятка літератури, зріз історії гірничих технологій, органічна система філософських, природничих і інженерних знань епохи Відродження. Представлені книги (розділи) VIІ – ХІІ праці Г. Агріколи, які пов’язані з пробірним аналізом та збагаченням руд, витопленням металів, очисткою благородних металів від домішок та інших металів, а також уявленнями про солі, бітуми, скло та інші «затужавілі соки» землі, а також технології їх отримання. Збережене вступне слово редакторів та стислий нарис життя Г. Агріколи з видання першої частини пам’ятки (Донецьк, 2014 р.).
De Re Metallica Libri ХII
Keywords: гірнича справа; підручник; практичний посібник; історія; гірничі технології; інженерні знання; епоха Відродження