Критеріальна модель управління рухом автомобільного транспорту - Славич, В'ячеслав Петрович; Савченко, Максим Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Існують різноманітні методи управління світлофорною сигналізацією на перехрестях, які ґрунтуються на різних принципах та критеріях для зміни режимів регулювання потоками автомобільного транспорту. Сучасні системи управління світлофорною сигналізацією включають в себе методи, які можуть автоматично змінювати параметри світлофорного циклу відповідно до передбачених вхідних умов. Створення та впровадження таких моделей управління регульованими перехрестями та їх складовими є актуальною задачею, яка допомагає вирішувати різні проблеми дорожнього руху. У даній роботі запропоновано розробку моделі системи управління світлофорною сигналізацією на міському перехресті з класичною х-подібною конфігурацією, що має чотири підходи до нього. На перехресті встановлена стандартна двофазна система світлофорного регулювання, яка може адаптувати основні параметри своєї роботи відповідно до заданого критерію управління, такого як попередньо визначена фіксована кількість автомобілів, що накопичується під час періоду забороненого сигналу на світлофорі. Така система стане особливо важливою для перехресть, де потрібно встановити обмежене накопичення автомобілів для одного або усіх доступних підходів. Введення такого штучного обмеження допоможе вирішити проблему заторів на перехресті. У випадку, коли за класичними параметрами світлофорного регулювання за період забороненого сигналу накопичується велика кількість автомобілів, запропонована система управління допоможе регулювати довжину накопиченої черги в залежності від необхідних параметрів для певних перехресть.

There are various methods of controlling traffic lights at intersections, which are based on different principles and criteria for changing modes of traffic flow regulation. Modern traffic light control systems include methods that can automatically change the parameters of the traffic light cycle in accordance with the provided input conditions. The creation and implementation of such management models of regulated intersections and their components is an urgent task that helps to solve various traffic problems. This paper proposes the development of a model of a traffic light control system at an urban intersection with a classic x-shaped configuration, which has four approaches to it. A standard twophase traffic light control system is installed at the intersection, which can adapt the main parameters of its operation according to a given control criterion, such as a predetermined fixed number of cars accumulating during the period of the prohibited signal at the traffic light. Such a system will be particularly important for intersections where a limited accumulation of cars must be established for one or all available approaches. Introducing such an artificial restriction will help solve the problem of traffic jams at the intersection. In the case when a large number of cars accumulates during the prohibited signal period according to the classic parameters of traffic light regulation, the proposed control system will help regulate the length of the accumulated queue depending on the necessary parameters for certain intersections.
Criterion model of motor vehicle traffic management
Keywords: автотранспортний потік; дорожній рух; перехрестя; система управління транспортним потоком; світлофорна сигналізація; пропуска здатність перехрестя; транспортна мережа; motor vehicle flow; road traffic; intersection; traffic flow control system; traffic signal; intersection capacity; transport network