Моніторинг діяльності бізнес-структур та організацій - Аксьонова, Ірина Вікторівна; Койнаш, Марина Іванівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2022)
У сучасних умовах господарювання дослідження фінансово-господарського стану підприємств та організацій та прийняття на їх основі обґрунтованих рішень щодо розвитку потребують нових підходів до методів оцінювання й управління. Вивчення дисципліни «Моніторинг діяльності бізнес-структур та організацій» є важливою складовою сучасної економічної освіти, що пов’язано зі змінами в методах управління підприємствами та методичних підходах щодо оцінювання їх діяльності. Необхідність даної дисципліни полягає в тому, щоб підготувати фахівців, які володіють методикою розроблення збалансованих показників і здатні побудувати ефективну стратегію підприємства на їх основі. Знання з дисципліни «Моніторинг діяльності бізнес-структур та організацій» необхідні майбутнім фахівцям, щоб об’єктивно оцінювати кількісну та якісну сторони соціально-економічних явищ та процесів, що відбуваються у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства, розробляти систему показників їх розвитку, застосовувати методи комплексного оцінювання діяльності, виробляти стратегію розвитку. Об’єктом навчальної дисципліни є підприємства та організації. Предметом навчальної дисципліни є закономірності розвитку підприємства чи організації у внутрішньому та зовнішньому середовищі, що виявляються на основі збалансованої системи показників. Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування професійних компетентностей щодо розробки стратегії розвитку підприємства на підставі проектування та використання збалансованої системи показників і відповідної системи моніторингу.
Keywords: робоча програма; стратегічний аналіз; збалансована система показників; система моніторингу підприємства; економічна діяльність; фінанси; трудові ресурси