Вплив ейлерових сил на точність механічної обробки отворів при свердлінн - Роп’як, Л. Я.; Левчук, К. Г.; Цідило, К. І. (My University, 2014)
Вивчається вплив прецесійного руху та гіроскопічних явищ, що виникають при свердлінні на розбивку отвору. Отримані результати дослідження дозволяють оцінити похибки зміни відхилення у просторі осі просвердленого отвору від заданого положення, різницю діаметрів отвору і свердла відносно базового.

This paper studies effect of gyroscopic precession movement and the phenomena that occur when drilling holes in the breakdown. The resulting study to assess the error changes in space axis deviation drilled holes from the set position, the difference diameter drill hole and relative to the baseline.
Keywords: машинобудування; свердло; гіроскопічний ефект; шпиндельний вузол; drill; gyroscopic effect; precision hole making; spindle hub