Особливості конструкції та технології виготовлення сферичної лінзи Люнеберга з кубічними отворами - Іванець, Григорій Володимирович; Горєлишев, Станіслав Анатолійович; Іванець, Михайло Григорович; Воїнов, Валерій Вікторович; Ставицький, Олег Миколайович; Наконечний, Олександр Анатолійович; Галузінський, Андрій Георгійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті проведено аналіз конструкції та виявлені особливості технології виготовлення подібної сферичної лінзи. Лінза є багатошаровою конструкцією, зменшення діелектричної проникності кожного шару якої здійснюється за допомогою кубічних отворів. Додавання отворів кубічної форми різного розміру та з різним кроком дозволяє зменшити діелектричну проникність до необхідного значення. При виготовленні багатошарової сферичної лінзи прагнуть добитися найкращого наближення ступеневої апроксимації закону зміни діелектричної проникності до теоретичного. Проведені дослідження показали, що починаючи з шестишарової лінзи абсолютна похибка наближення ступеневої апроксимації діелектричної проникності до теоретичного значення змінюється незначно. З врахуванням цього на практиці найбільш технологічним є процес виготовлення шестишарових лінз Люнеберга. Конструктивно лінза є неоднорідною діелектричною сферою, половина якої у вигляді “шапочки” металізована. Така форма та розміри металізованої поверхні забезпечують індикатрису розсіювання не менше 170° в обох площинах та дозволяють імітувати не тільки ударні БПЛА типу “Shahed-136/Герань”, а й інші засоби повітряного нападу противника. The article analyzes the design and defines the features of the manufacturing technology of such a spherical lens. The lens is a multilayer structure, the reduction of the dielectric constant of each layer of which is carried out by means of cubic holes. Adding cubic holes of different sizes and with different pitch allows you to reduce the dielectric constant to the required value. When manufacturing a multilayer spherical lens, they strive to achieve the best approximation of the step approximation of the law of change in permittivity to the theoretical value. The studies have shown that, starting with a six-layer lens, the absolute error in the approximation of the step approximation of permittivity to the theoretical value changes insignificantly. Taking this into account, in practice the most technologically advanced process is the manufacturing of six-layer Luneberg lenses. Structurally, the lens is a non-uniform dielectric sphere, half of which is metallized in the form of a “cap”. This shape and size of the metallized surface provide a scattering indicatrix of at least 170° in both planes and allow simulating not only strike UAVs such as the “Shahed-136/Geran” but also other enemy air attack vehicles.
Features of the design and production technology of a spherical Luneberg lens with cubic holes
Keywords: лінза Люнеберга; діелектрична проникність; конструкція; технологія виготовлення; імітування; засоби повітряного нападу; ефективна площа розсіювання; Luneberg lens; permittivity; design; manufacturing technology; imitation; air attack weapons; radar cross section