Оксидний каталізатор для глибокого окиснення вуглеводнів та спосіб його отримання - Савенков, Анатолій Сергійович; Яковишин, Володимир Олександрович; Марченко, Андрій Петрович; Ратушна, Лідія Миколаївна (ДП "Український інститут промислової власності", 2013)
Винахід стосується каталізатора глибокого окиснення вуглеводнів, який застосовується при спалюванні палива у теплоенергетичних пристроях, двигунах внутрішнього згоряння і пристроях знезараження газових викидів, які містять вуглеводневі сполуки. Оксидний каталізатор, що містить оксиди міді та хрому та додатково містить оксид кобальту, нанесені на оксидовану поверхню сплавів алюмінію методом просочення, при відповідному вмісті компонентів. Спосіб отримання каталізатора полягає в нанесенні на покриття з відношенням CuCr, яке дорівнює 0,5-1, одержане методом просочення водними розчинами нітратів відповідних компонентів з наступним пров'ялюванням, сушінням, термічною обробкою, покриття Со3O4 шляхом просочення водним розчином нітрату кобальту з наступним пров'ялюванням, сушінням та термічною обробкою при відповідних умовах. Каталізатор забезпечує зменшення витрати палива на 9-13 %; скорочення викидів СО та вуглеводнів у 3 рази, оксидів азоту (у тому числі N₂O) в 2 рази.
Keywords: патенти; винахід; каталізатори глибокого окиснення; оксиди азоту