Теоретическое обоснование получения гидроксидных прекурсоров золь-гель композиции в системе Al – ZrO(NO₃)₂ – ЭТС - Шуба, И. В.; Мухина, Л. В.; Скородумова, О. Б. (НТУ "ХПИ", 2008)
У роботі проведено термодинамічний аналіз окислення алюмінію у розчині оксинітрату цирконію та визначено ймовірні схеми взаємодії між компонентами при одержані гідроксидних прекурсорів. Визначено межі рН та температур, у яких можливо окислення тонко дисперсного алюмінію. Визначено механізм процесу окислення при рН розчину < 2 та > 2 і встановлено, що продуктами окислення у першому випадку являються Al³⁺, а в іншому – гідроксид алюмінію.

The thermodynamic analysis of the aluminum oxidation in zirconium oxynitrate solution has been aried out, and the possible schemes of its interaction for hydroxide precursor preparation have been determined. It is determined the pH values and temperature interval in which fine aluminum can be oxidized. The organized mechanism at pH < 2 and > 2 has been determined. In the first case the products oxidation are Al³⁺, andaluminum hydroxide is the reaction product in the second case.
Keywords: водорастворимые соли; термообработка; гидролиз; газообразный аммиак