Особливості визначення реологічних властивостей нафти та нафтопродуктів методом ротаційної віскозиметрії - Демідов, Д. В.; Саєнко, Л. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Представлено результати експериментів по визначенню особливостей реологічних властивостей нафти та нафтопродуктів за допомогою ротаційного віскозиметра. Наведено методики визначення в'язко-пружних і тиксотропних властивостей. Отримані результати реологічних властивостей нафти та нафтопродуктів методом ротаційної віскозиметрії свідчать про те, що нафта являє собою складну реологічну систему, що має тиксотропні та в'язко-пружні властивості.

The results of experiments on the determination of the peculiarities of the rheological properties of oil and petroleum products by means of a rotary viscometer are presented. The methods of determination of viscoelastic and thixotropic properties are given. The obtained results show that oil is a complex reological system with thixotropic and visco-elastic properties.
Features of determination of rheological properties of oil and petroleum products method of rotational viscometry
Keywords: нафта; в'язкість; тиксотропія; ротаційний віскозиметр; oil; viscosity; thixotropy; rotary viscometer