Параметричний синтез нелінійних моделей машинних агрегатів - Шатохін, В. М.; Ярмак, Микола Сергійович (Вінницький національний технічний університет, 2025)
Створено метод параметричного синтезу нелінійних моделей машинних агрегатів з двигуном внутрішнього згоряння. Розроблено ефективний алгоритм розв’язання задач аналізу, що використовує гармонічну лінеаризацію для інтегральних рівнянь руху, записаних за допомогою імпульсно-частотних характеристик. Побудовано динамічну модель агрегату з дизелем 3ТД. Здійснено оптимальний синтез параметрів моделі. Зіставлено результати розрахункових досліджень із даними експериментів. A method for parametric synthesis of nonlinear models of machine units with an internal combustion engine has been created. An effective algorithm for solving analysis problems has been developed, using harmonic linearization for integral equations of motion recorded using pulse-frequency characteristics. A dynamic model of a unit with a 3TD diesel engine has been constructed. Optimal synthesis of the model parameters has been carried out. The results of computational studies have been compared with experimental data.
Parametric synthesis of nonlinear models of machine units
Keywords: параметричний синтез; нелінійна модель; машинний агрегат; гармонічна лінеаризація; інтегральне рівняння; імпульсно-частотна характеристика; parametric synthesis; nonlinear model; machine unit; harmonic linearization; integral equation; impulse frequency response