Методика оцінки ефективності надійності функціонування автоматизованої системи військового призначення, як складної організаційно-технічної системи - Кучеренко, Юрій Федорович; Носик, Андрій Михайлович; Сімонов, С. І.; Шубін, Є. В. (Харківський національний університет Повітряних Сил імені І. Кожедуба, 2020)
У статті показано зростання ваги застосування автоматизованих систем військового призначення при веденні сучасних воєнних конфліктів збройними силами, що направлене на отримання інформаційної переваги над противником за рахунок використання можливостей єдиного командно-інформаційного простору всіма його користувачами. При застосуванні автоматизованих систем військового призначення як у повсякденній діяльності військ, так і при виконанні ними бойових завдань дуже часто у органів управління є потреба здійснювати поточну оцінку ефективності їх функціонування за основними властивостями, в тому числі і за надійністю функціонування, з метою прийняття ними обґрунтованих рішень щодо необхідності виконання певних заходів для відновлення їх функціонування або порівняння їх між собою для визначення можливостей з автоматизованого управління підпорядкованими об’єктами управління. Представлена методика оцінки ефективності надійності функціонування автоматизованої системи військового призначення, дає можливість органам управління у стислі терміни, застосовуючи простий математичний апарат, здійснювати поточну оцінку надійності її функціонування. Головна відмінність даної методики оцінки ефективності надійності функціонування автоматизованої системи військового призначення від інших полягає в тому, що вона дозволяє відповідним органам управління визначити її ефективність синхронізовано з термінами циклів управління військами та засобами з врахуванням обраного в неї способу управління об’єктами управління. Даний матеріал доцільно використовувати органам управління при здійсненні поточної оцінки надійності функціонування автоматизованих систем військового призначення для вибору шляхів з виконання необхідних заходів щодо поліпшення її надійності функціонування при плануванні застосування відповідних сил та засобів в операції або для здійснення порівняння різних систем між собою за основними їх властивостями.

The article discusses the increasing role of the use of automated military systems in the conduct of modern military conflicts by the armed forces of the leading countries of the world, which is aimed at gaining an information advantage over the enemy by using the capabilities of a single command and information environment by all its users. The presented methodology for assessing the effectiveness of the reliability of the operation of an automated military system allows control bodies to use a simple mathematical apparatus to carry out a current assessment of the reliability of its operation in a short time. The main difference between this methodology for assessing the effectiveness of the reliability of the operation of an automated military system from others is that it allows the appropriate command and control bodies to determine its effectiveness synchronized with the timing of the command and control cycles taking into account the control method chosen in this system. The main difference between this methodology for assessing the effectiveness of the reliability of the functioning of an automated military system from others is that it allows the relevant command and control bodies to determine its effectiveness synchronized with the timing of command and control cycles, taking into account the method of control of command and control objects chosen in it. It is advisable to use this material for management bodies in the ongoing assessment of the reliability of the operation of automated military systems for choosing ways to take measures to improve its reliability and to compare different systems with each other for their main properties.
Methodology for estimating efficiency of reliability of functioning of automated military system, as complex organizational-technical system
Keywords: автоматизована система військового призначення; війська; засоби; ефективність; методика; міжвидове угруповання; надійність; оцінка; органи управління; функціонування; military-automated system; troops; means; efficiency; methodology; interspecific grouping; reliability; assessment; governing bodies; functioning