Электрическая проводимость и ионизация бромоводорода в ряду н-спиртов - Булавин, Виктор Иванович; Вьюнник, И. Н.; Береговая, Н. П.; Крамаренко, Андрей Викторович (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2006)
Визначено електричну провідність розчинів бромоводню в ряду насичених спиртів нормальної будови метанол – нонанол при температурах 278,15-328,15 K. З концентраційної залежності електричної провідності обчислено константи іонізації (Kоб) та граничні молярні електричні провідності (λ₀) HBr. Встановлені закономірності у зміненні величин Kоб та λ₀ проаналізовані з урахуванням існуючих рівноваг та впливу фізико-хімічних властивостей розчинників на властивості системи HBr – н-спирт.

The conductance of hydrogen bromide solutions in normal alcohols from methanol to nanonol has been deter-mined in the temperature range 278,15 to 328,15 K. Ionization constant (Kоb) and limiting molar conductance (λ₀) for HBr have been calculated from conductance dependency on concentration. Variations of Kоb and λ₀ have been analyzed in terms of the influence of solvent on system properties taking into account possible ionic equilib-riums.
Conductance and ionization of hydrogen bromide in a series of normal alcohols
Keywords: спиртовые растворы; свойства; галогеноводороды; объемно-гравиметрический метод; термостатирование; ионные тройники