Поняття "забруднення" у водному законодавстві України і ЄС та вимоги повоєнної екологічної безпеки - Уберман, Володимир; Васьковець, Людмила Антонівна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Досліджуються базові еколого-правові поняття українського та європейського водних законодавств, які стосуються їх цільової водоохоронної спрямованості та інститутів регулювання скидання (емісії) хімічних речовин: «забруднення» (З) та «забруднюючи речовини» (ЗР). Метою статті є виявлення головних особливостей законодавчих визначень понять ЗР і З, їх зв’язку із загальноекологічними поняттями, можливостей зближення з відповідними визначеннями законодавства ЄС і врахування особливостей повоєнного часу. Вперше виявлено, що в українському водному законодавстві поняття ЗР має релятивний (відносний) характер, який вимагає спеціальних попередніх досліджень для визнання статусу речовини як ЗР. Зазначено, що поняття З порівняно з іншими українськими законодавствами та усіма європейськими визначеннями є значно звуженим через відсутність посилань на властивості, якість та можливий вплив води. Такі визначення ЗР і З перешкоджають правозастосовчій діяльності. Виявлено, що разом з важливими поняттєвими відмінностями від законодавства ЄС українське водне законодавство базується на застарілих еколого-політичних принципах регулювання скидання ЗР. Стверджується, що для гармонізації водного законодавства України і ЄС потрібні зміни української парадигми охорони вод від задоволення господарських потреб у напрямі екологічної якості, яка вимагає глибинних поняттєвих змін. Умови та вимоги повоєнного відновлення передбачають реформу регулювання промислового забруднення. Остання разом з переходом до європейських технік повинна враховувати ризики збільшення транскордонного надходження ЗР, збільшення попиту та обмеження пропозицій води кращої якості. Зроблено висновки що: чинні українські поняття ЗР і З вимагають змін у бік створення окремих змістовних визначень; зміни поняття З шляхом розширення спектра факторів впливу та зазначення про шкідливі властивості речовин.

The basic environmental and legal concepts of "pollution" (P) and "polluting substances" (PS) in Ukrainian and European water legislation, which relate to their water protection orientation and legal institutions for regulating the discharges of chemical substances are studied. The purpose of the article is to identify the main features of the legislative definitions of the terms PS and P, to find connection with general environmental concepts, to asses the possibilities of approximation to the relevant definitions of the EU legislation taking into account demands in after-war period. Found that the Ukrainian concept of PS in water legislation has a relative character, which requires special preliminary investigation to recognize the status of a chemical substance as polluting one. Such definition of PS hinder effective water legislative enforcement activity. Revealed that together with important conceptual differences from the EU legislation, Ukrainian water legislation until now based on long outdated ecological and political principles for regulating the discharge of PS. Stated that the harmonization of water legislation of Ukraine and the EU needs changes in the Ukrainian paradigm of water protection. The conditions and requirements of post-war recovery provide for the reform of regulation of industrial pollution. Such reform, together with the transition to European techniques, should take into account the risks of increasing the cross-border flow of wastewater, and increasing demand and limiting the supply of better quality of water. Conclusions were made that: the current Ukrainian concepts of PS and P need changes in the direction of creating separate meaningful definitions, need change in concept of P by expanding the spectrum of influence (risk) factors and indicating the harmful properties of substances.
The concept of "pollution" in water legislation of Ukraine and the EU and the requirements of post-war environmental security
Keywords: екологічне законодавство ЄС; екологічне законодавство України; забруднення води; скиди забруднювальних речовин; регулювання емісії; екологічна безпека; environmental legislation of Ukraine; environmental legislation of the EU; water pollution; pollutant discharges; emission regulation; environmental safety