Комплексна оцінка рівня екологічної безпеки діяльності автозаправних станцій - Козуля, Тетяна Володимирівна; Коршунов, Святослав (Національний транспортний університет, 2024)
Питання екологічної безпеки стосовно діяльності мережі автозаправних станцій (АЗС) пов’язані з декількома аспектами. По-перше, це питання масштабності негативного впливу на навколишнє середовище у зв’язку з розвитком мережі автосервісу як наслідок розширення автопарку індивідуальних транспортних засобів, кількість яких зросла з 1 до 1,42 мільярдів за період 2012–2022 років. По-друге, зростання потенційної небезпечності планованої діяльності автозаправних станцій (АЗС) внаслідок збільшення їх функціональності. Розгляд технічної документації АЗС відомих мереж заправок відзначив, що в зони ризику дії небезпечних факторів впливу на довкілля крім атмосферного повітря (85 % техногенного навантаження) входять водне середовище та ґрунти внаслідок випаровування нафтопродуктів з дихальних клапанів резервуарів для зберігання палива, недостатня герметичності резервуарів та трубопровідних систем, аварійні та ненавмисні розливи нафтопродуктів.
Keywords: екологічна безпека; комплексне оцінювання; вплив на довкілля; техногенна діяльність; автозаправна станція (АЗС)