Формування ціни на молоко в Україні в контексті світових тенденцій - Шиян, Наталія Іванівна; Колоша, Валерій (My University, 2020)
Мета. Метою цієї статті є оцінка тенденцій у зміні цін на молоко в Україні порівняно з іншими країнами світу та виявлення закономірностей у їх зміні, а також апробація власного методичного підходу до оцінки рівня варіації в динамічних рядах. Методологія / методика / підхід. У процесі дослідження використано діалектичний метод пізнання, системний підхід до вивчення економічних явищ і процесів, монографічний метод (аналіз наукових здобутків вітчизняних і зарубіжних учених із проблем ціноутворення, функціонування ринку молока, впливу рівня цін на ефективність виробництва в молочному скотарстві). Зі спеціальних методів дослідження використано абстрактно-логічний (для теоретичних узагальнень і формулювання висновків), економіко-статистичні (при оцінці найбільш виражених циклів у динамічних рядах, рівня їх взаємозв'язку, варіації), графічний (при побудові графічних зображень динамічних процесів). Також запропоновано та здійснено апробацію коефіцієнта варіації прогнозних значень. Результати. У результаті проведеного дослідження встановлено, що в Україні на ринку молока найбільш чітко вираженим є цикл тривалістю 12 місяців, що є свідченням сезонного характеру зміни цін. Подібних закономірностей не було виявлено в інших країнах, які ми досліджували. Переважаючою тенденцією там були кон'юнктурні зміни цін під впливом попиту та пропозиції на молочну продукцію. Також визначено характер і рівень взаємозв’язку між різними ринками молока з допомогою регресійного аналізу. Установлено, що в Україні ціни на молоко, виражені в доларах США, мали тісну залежність із їх величиною в Новій Зеландії, країнах Європейського союзу. Отримані результати дають можливість для прогнозування зміни цін на молоко в Україні. Оригінальність / наукова новизна. Дістала подальшого розвитку оцінка рівня варіації в динамічних рядах через апробацію запропонованого коефіцієнта варіації прогнозних значень, що дозволило об'єктивно оцінити ситуацію в різних країнах. Практична цінність / значущість. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що виявлення закономірностей у динаміці зміни цін на молоко в Україні ставить перед державними органами питання розробки відповідної політики, спрямованої на мінімізацію рівня варіації цін на молоко, з метою підвищення їх прогнозованості.

Purpose. The purpose of this article is to assess trends in milk prices in Ukraine in comparison with other countries, identify patterns in their change and to test our own methodological approach to estimating the level of variation in time series. Methodology / approach. During the research we used a dialectical method of cognition, a systematic approach to the study of economic phenomena and processes, a monographic method (analysis of scientific achievements of domestic and foreign scientists on pricing, milk market, the impact of price levels on production efficiency in dairy farming). Special research methods, such as abstract-logical (for theoretical generalizations and formulation of conclusions), economic-statistical (when estimating the most pronounced cycles in time series, the level of their relationship, variation), graphic (when constructing graphical images of dynamic processes) were used in the research. The coefficient of the predicted values variation was also proposed and tested. Results. As a result of the study, it was found that a 12 month cycle in the milk market in Ukraine was the most pronounced, which was an evidence of the seasonal nature of price changes. Similar patterns were not found in other countries under the study. There were price changes under the influence of supply and demand for dairy products as the predominant trend. The nature and level of the relationship between different milk markets were also determined by regression analysis. It was found that milk prices expressed in US dollars in Ukraine were closely related to their value in New Zealand, the European Union. Based on the obtained result, changes in milk prices in Ukraine can be predicted. Originality / scientific novelty. A variation level in the time series was further assessed through approbation of the forecast values coefficient, which allowed evaluating the situation in different countries objectively. Practical value / implications. Practical significance of the obtained results is that the identification of patterns in the dynamics of milk prices changes in Ukraine should encourage state authorities to develop policy, minimizing their variability to make them more predictable.
Formation of milk prices in Ukraine in the context of world trends
Keywords: ціна молока; динамічні процеси; цикли; кон'юнктура ринку; рівень варіації; прогнозованість цін; ЄС; Нідерланди; Нова Зеландія; США; milk price; dynamic processes; cycles; market conditions; level of variation; price predictability; EU; Netherlands; New Zealand; USA