Організаційно-економічне забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів на прикладі машинобудівних підприємств - Хан, Тетяна Феліксівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016. Дисертацію присвячено питанням розробки та наукового обґрунтування теоретико-методичних основ забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів. Розглянуто систему енергозбереження з позицій якісного складу з урахуванням організаційно-функціональної структури в умовах обмеженості фінансових ресурсів підприємства. Досліджено понятійний апарат – розглянуто та уточнено визначення дефініцій "енергозбереження" і "енергоефективність", сформовано теоретичний базис забезпечення раціонального використання енергетичних ресурсів, запропоновано класифікацію заходів та засобів підвищення енергоефективності машинобудівних підприємств. На основі аналізу даних машинобудівних підприємств визначено, що структура промисловості України є енергозатратною за причин використання застарілих технологій організації виробництва та менеджменту. В роботі пропонується методичний підхід щодо формування системи забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів. Обґрунтовано підхід до планування заходів з енергозбереження з урахуванням стохастичного характеру процесу фінансування енергозбереження на машинобудівному підприємстві, що сприяє визначенню системи заходів раціонального використання енергетичних ресурсів. Удосконалено методичні положення формування організаційно-економічного забезпечення енергоефективності машинобудівного підприємства, що об’єднує систему оцінки існуючих заходів з енергозбереження, організаційно-функціональну структуру з їх реалізації та енергоаудит підприємства та дозволяє підвищити ступінь ефективності використання енергетичних ресурсів. Основні положення роботи підтверджені практичними результатами їх впровадження на підприємствах машинобудування.

The thesis on a scientific degree of Candidate of science in the field of Economics according to specialty 08.00.04 – Economy and Management of Enterprises (on the types of economic activity) – the National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2016. The thesis is dedicated to development and scientific confirmation of theoretical and methodological principles of the effective using of energy resources. It was examined the system of energy saving with the consideration of organizational and functional structure with the account of the limited financial resources. The research focuses on a conceptual mechanism. It considered the categories such as "energy sawing" and "energy efficiency" and clarified they definitions. It was formulated theoretical basis of the effective using of energy resources and proposed classification of the improving energy efficiency in an engineering company. Analysis of specific data set that Ukraine is energy intensive industrial structure of the causes of outdated technologies. The research proposes a methodological approach to modeling of effective use of energy resources. It justified methodical approach to improving planning energy sawing programs, where the stochastic nature of the financing for energy saving measures on the manufacture, which has impact of energy efficiency meusering, recurring character that gives them an optimal set. It improved theoretical support system of power consumption based on the process approach, system performance that combines efficiency, energy management, energy strategy and policy enterprises, which can increase the degree of energy efficiency. The main statements were confirmed by the practical results of their implementation in the enterprises on machine-building industry.
Organizational and economic support of effective use of energy resources
Keywords: управління підприємством; енергозбереження; енергоефективність; енергоаудит; енергетичні ресурси; автореферат дисертації; industrial enterprises; enterprise management; energy saving; energy efficiency; optimization of power management; energy resources; 658.26:65.012