Комплексна оцінка соціальної напруженості адміністративного району - Андренко, Олена Анатоліївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Оцінка соціальної напруженості як однієї з основних загроз соціальній безпеці регіону, її причин та наслідків, закономірностей розвитку і методів прогнозування на сьогодні є актуальним завданням міждисциплінарних досліджень. Дискусійний характер окремих питань до оцінки соціальної напруженості вимагають подальшого науково-методичного дослідження цієї проблеми. У статті запропоновано економіко-математичну модель, що дозволяє визначити комплексну рейтингову оцінку рівня соціальної напруженості адміністративних районів окремих регіонів України. Дослідження показали, що зростання соціальної напруженості пов'язане з незадовільною кримінальною обстановкою, неможливістю населення своєчасно погашати заборгованість за комунальні платежі через низький рівень доходів і несвоєчасну виплату заробітної плати.

Assessment of social tension as one of the main dangers for social security of the region as well as its causes and results, development regularities and methods of prognostication is one of the tasks of interdisciplinary researches. Controversial character of some aspects for social tension assessment demand further scientific investigation of the problem. In the paper, an economic and mathematical model is proposed which allows getting a rating assessment of the social tension level in the administrative district of regions. Researches carried out for over five years proved that the growth of social tension is related to the unsatisfactory criminal situation, impossibility of the population to pay off in time the debt for utility bills on the basis of low level of profits and late payment of salary. A high level of tension is kept in the industrially developed eastern regions of Ukraine.
Complex assessment of social tension in the administrative district
Keywords: частинний індикатор; інтегральний індикатор; головна компонента; метод головних компонент; МГК; partial indicator; principal components; integral index