Особливості правових і практичних аспектів публічних закупівель в Україні в умовах воєнного стану та необхідність удосконалення їх контролю - Білобровенко, Тетяна Володиммирівна; Вишняк, Анастасія Максимівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Статтю присвячено питанням правових та практичних аспектів публічних закупівель в Україні в умовах воєнного стану та ролі контрольної функції в цьому процесі. Було встановлено, що публічні закупівлі в Україні є ключовим механізмом задоволення суспільних потреб і раціонального використання державних коштів. Ця сфера має значний вплив на економічну стабільність і забезпечення ефективного функціонування державного управління. Система пройшла еволюцію від централізованого планування радянського періоду до сучасної моделі, що базується на прозорості, конкуренції та міжнародних стандартах, завдяки чому Україна змогла інтегруватися у світову практику закупівель. Впровадження системи Prozorro стало основним досягненням реформ, забезпечивши доступність інформації, конкуренцію та громадський контроль, а також суттєво зменшивши корупційні ризики. Досліджено законодавчі та нормативно-правові акти з питань публічних закупівель, історію розвитку закупівельної діяльності, розглянуто особливості організації та методики моніторингу закупівель та перевірки закупівель як форм контролю закупівельної діяльності та розроблено заходи щодо оптимізації даних форм контролю. Підкреслено, що система публічних закупівель стикається з викликами, такими як недостатній контроль, низька кваліфікація учасників і корупційні ризики, що потребує вдосконалення через посилення механізмів моніторингу, підвищення професійного рівня відповідальних осіб та подальший розвиток функціоналу Prozorro для покращення його аналітичних можливостей. Зазначено, що у контексті воєнного стану система публічних закупівель України зазнала суттєвих змін, спрямованих на забезпечення оперативності, ефективності та відповідності таким умовам, що дозволило адаптувати процедури закупівель до складних умов, забезпечити безперебійне постачання необхідних товарів, робіт і послуг для підтримки критичної інфраструктури та обороноздатності країни. Зроблено висновки, що у період воєнного стану закупівельні підприємства оптимізували процес закупівель, скориставшись можливістю укладати прямі договори для забезпечення оперативного постачання товарів, робіт та послуг, продовжуючи дотримуватися принципів прозорості шляхом публікації звітів про виконані закупівлі в системі Prozorro. Для зміцнення результативності зовнішнього контролю публічних закупівель, слід посилити заходи внутрішнього контролю закупівельної діяльності, зокрема: аналіз тендерної документації, верифікацію умов постачання та моніторингу виконання договорів. Цей підхід дозволяє знизити ризики, пов’язані з недобросовісною конкуренцією, невідповідністю технічних вимог або затримками у виконанні договорів. Виявлені порушення документуються та стають основою для коригувальних заходів. Розроблені внутрішні регламенти деталізують процедури закупівель, забезпечують організованість та відповідність процесу нормативно-правовим вимогам. Це сприяє підвищенню рівня професійності працівників та злагодженості дій на всіх етапах закупівель. Крім того, впровадження автоматизованих систем моніторингу із використанням аналітичних модулів та алгоритмів штучного інтелекту дозволяє підвищити ефективність та прозорість закупівельних процесів. Запропоновано низку заходів, що забезпечать залучення громадськості до моніторингу шляхом публікації відкритих звітів, створення онлайн-платформ зворотного зв’язку та співпраці з антикорупційними організаціями, що сприятиме довірі громадськості та посиленню контролю за ефективністю витрачання матеріальних та фінансових ресурсів. The article is devoted to the issues of legal and practical aspects of public procurement in Ukraine under martial law and the role of the control function in this process. It was established that public procurement in Ukraine is a key mechanism for meeting public needs and rational use of public funds. This area has a significant impact on economic stability and ensuring the effective functioning of public administration. The system has evolved from the centralized planning of the Soviet period to a modern model based on transparency, competition and international standards, thanks to which Ukraine was able to integrate into global procurement practices. The implementation of the Prozorro system was a major achievement of the reforms, ensuring access to information, competition, and public control, as well as significantly reducing corruption risks. Legislative and regulatory legal acts on public procurement issues, the history of the development of procurement activities were studied, the features of the organization and methodology of monitoring procurement and inspection of procurement as forms of control of procurement activities were considered, and measures were developed to optimize these forms of control. It is emphasized that the public procurement system faces challenges such as insufficient control, low qualification of participants, and corruption risks, which requires improvement through strengthening monitoring mechanisms, increasing the professional level of responsible persons, and further development of Prozorro functionality to improve its analytical capabilities. It is noted that in the context of martial law, the public procurement system of Ukraine has undergone significant changes aimed at ensuring efficiency, effectiveness, and compliance with such conditions, which allowed adapting procurement procedures to difficult conditions and ensuring the uninterrupted supply of necessary goods, works, and services to support the country's critical infrastructure and defense capability. It was concluded that during the period of martial law, purchasing companies optimized the procurement process, taking advantage of the opportunity to conclude direct contracts to ensure the prompt supply of goods, works and services, while continuing to adhere to the principles of transparency by publishing reports on completed purchases in the Prozorro system. To strengthen the effectiveness of external control of public procurement, it is necessary to strengthen internal control measures of procurement activities, in particular: analysis of tender documentation, verification of supply conditions and monitoring of contract implementation. This approach allows to reduce risks associated with unfair competition, non-compliance with technical requirements or delays in contract implementation. Identified violations are documented and become the basis for corrective measures. Developed internal regulations detail procurement procedures, ensure organization and compliance of the process with regulatory requirements. This contributes to increasing the level of professionalism of employees and coordination of actions at all stages of procurement. In addition, the implementation of automated monitoring systems using analytical modules and artificial intelligence algorithms allows for increased efficiency and transparency of procurement processes. A number of measures have been proposed to ensure public involvement in monitoring through the publication of open reports, the creation of online feedback platforms, and cooperation with anti-corruption organizations, which will contribute to public trust and strengthen control over the efficiency of spending material and financial resources.
Features of legal and practical aspects of public procurement in Ukraine under martial arts and the need to improve their control
Keywords: публічні закупівлі; принципи закупівель; воєнний стан; процедури закупівель; моніторинг закупівель; перевірка закупівель; public procurement; procurement principles; martial law; procurement procedures; procurement monitoring; rocurement verification