Працездатність студентів під час учбового процесу - Винник, А. В.; Неклюєнко, К. М.; Буров, Олександр Олександрович; Соловйова, К. А.; Васьковець, Людмила Антонівна (НТУ "ХПІ", 2015)
Стаття присвячена актуальному завданню – збереженню здоров'я і працездатності студентів під час навчання. У роботі досліджені антропометричний статус, "біологічний" вік, функціональні показники працездатності та індивідуальна хвилина студентів. Виявлено, що більшість студентів має гармонічний фізичний розвиток. "Біологічний" вік перевищував паспортні дані на 3-4 роки. Індекс м'язової сили складав 10–28 %, що набагато нижче норми. Фактична життєва ємкість легенів знаходилася у межах 2633–4205 см3. Довільна затримка дихання складала 45-58 с, а індекс Руф'є знаходився на рівні 4,8–8,0, що вказує на гарний фізичний стан досліджуваних. Індивідуальна хвилина більшості студентів 60-64 с, що свідчить про їх високі адаптаційні можливості.

The article is devoted to the actual problem - the saving of health and operability of students during the learning process. Examined anthropometric status, "biological" age, functional parameters and individual minute of students. Determined that most of the students have a harmonious physical development. "Biological" age does not exceed the nameplate data more than 3-4 years. The index of muscle strength was 10–28 %, which is much less than normal value. The actual vital capacity of lungs was in the range 2633-4205 cm3. Arbitrary breath delay was 45-58 second, the Ruffier index stood in range 4,8-8,0, indicating good physical condition of examined persons. Individual minute for the most of students equals 60-64 secondes, that indicating their high adaptive capacity.
The operability of students during the learning process
Keywords: працездатність; антропометричні показники; функціональні показники; біологічний вік; індивідуальна хвилина; operability; anthropometric parameters; biological age; functional parameters; individual minute