Байрачний, Володимир БорисовичАдашевський, Олег Володимирович2024-08-222024-08-222024Байрачний В. Б. Дослідження впливу місць зберігання твердих кондитерських відходів на прилеглі екосистеми / Байрачний В. Б., Адашевський О. В. // Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. – 2024. – Вип. 136, ч. 1. – С. 266-273.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/80320Тверді відходи кондитерських виробництв утворюються на різних стадіях життєвого циклу кондитерського виробу. Одним з кінцевих етапів життєвого циклу кондитерського виробу є його утилізація або переробка. З точки зору концепції сталого розвитку та ієрархії відходів, саме вторинна переробка твердих кондитерських відходів є пріоритетним шляхом поводження з таким типом відходів. Такий процес відповідає цілі сталого розвитку № 12 «Відповідальне споживання та виробництво» та завданню 12.5 «До 2030 року суттєво зменшити утворення відходів шляхом запобігання, зменшення, переробки та повторного використання». Відповідно до цього виникає необхідність накопичення та зберігання різних типів та видів твердих кондитерських відходів перед їх переробкою, наприклад їх викори- стання у складі комбікормів для тварин. У роботі досліджено вплив місць накопичення та тривалого зберігання твердих відходів кондитерських виробництв на окремі компоненти прилеглих екосистем. Тверді відходи кондитерських виробів відносяться до IV класу небез- пеки, та не потребують облаштування спеціальних місць для їх накопичення та зберігання. Виробники комбікормів, які використовують тверді відходи кондитерських виробництв, у 70% випадків зберігають їх на відкритих промислових майданчиках, більшість з яких не мають навіть елементарних навісів чи тентів. У даній роботі детально проаналізо- вано органічне забруднення атмосферних стоків, які утворюються внаслідок взаємодії атмосферних осадів та твердих кондитерських відходів при їх зберіганні відкритим або напіввідкритим способом. Визначено, що в залежності від складу твердих кондитерських відходів та типу пакування, а також інтенсивності атмосферних опадів й температури повітря, показник хімічного споживання кисню (ХСК) перевищує граничні допустимі зна- чення у 12–21 разів. Методом біотестування було виявлено пригнічення розвитку рослин у ґрунтах, які тривалий час зрошувались атмосферними стоками з перевищеним вмістом органічних забруднювачів від твердих відходів кондитерських виробів. У роботі також визначено показник ХСК у проточних водоймах, до яких потрапляють атмосферні стоки, кондитерських виро- бів. Проведений аналіз показав перевищення значення ХСК у річці у 3,7 разів.Solid waste from confectionery industries is generated at various stages of a confectionery product’s life cycle. Utilization or processing is final stages of confectionery product’s life cycle. According to the sustainable development concept and waste hierarchy, the solid confectionery waste secondary processing is the priority way of this waste type managment. This process corresponds to the sustainable development goal #12 “Responsible consumption and production” and target 12.5 “By 2030, substantially reduce waste generation through prevention, reduction, recycling and reuse.” Accordingly, there is a need to accumulate and store solid confectionery waste various types before processing it, for example, using it as part of compound feed for animals. The paper examines accumulation and long-term storage of confectionery industries solid waste places impact on nearby ecosystems inвividual components. Solid confectionery waste belongs to the IV hazard class, and does not require the arrangement of special places for their accumulation and storage. Compound feed producers, who use solid waste from confectionery industries, in 70% of cases store it in open industrial sites, most of which do not have even basic canopies or awnings. In this work, the atmospheric runoff with organic pollution, which are formed as a result of atmospheric sediments and solid confectionery waste interaction during their open or semi-open storage, is analyzed in detail. It was determined that, depending on the solid confectionery waste composition and packaging type, as well as the precipitation intensity o and air temperature, the indicator of chemical oxygen demand (COD) exceeds the maximum permissible values by 12–21 times. The biotesting method revealed inhibition of plant development in soils that had been irrigated for a long time with atmospheric runoff with an excessive content of organic pollutants from solid confectionery waste. The work also determined the COD index in flowing reservoirs into which atmospheric runoff, mostly contaminated with organic pollutants from solid confectionery waste, enter. The conducted analysis showed 3.7 times increase in COD in the riverukсталий розвитокповодження з відходамитверді відходи кондитерських виробництватмосферні стокихімічне споживання киснюбіотестування ґрунтівстічні водиsustainable developmentwaste managementsolid waste from confectionery industriesatmospheric effluentschemical oxygen consumptionsoils biotestingwastewaterДослідження впливу місць зберігання твердих кондитерських відходів на прилеглі екосистемиStudying the solid confectionery waste storage places impact on the adjacent ecosystemArticlehttps://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.1.32