Метод виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності - Маковейчук, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Предметом вивчення в статті є метод виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Метою є розробка методу виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Завдання: аналіз існуючих маркерів доповненої реальності, розробка методу виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності, практична перевірка роботи методу виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Використовуваними методами є: методи цифрової обробки зображень, теорії ймовірності, математичної статистики, криптографії та захисту інформації, математичний апарат теорії матриць. Отримані такі результати. Визначені переваги та недоліки основних існуючих типів маркерів доповненої реальності. Наведена структурна схема методу виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Розглянуто етапи методу виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Проведені експериментальні дослідження щодо виявлення мозаїчних стохастичних маркерів доповненої реальності. Висновки. Вперше отримано метод виявлення мозаїчного стохастичного маркера доповненої реальності, який на підставі бінаризації локальної дисперсії детектує область маркера на вихідному зображенні та знаходить маски біт-контейнерів шляхом сегментування та подальшої морфологічної фільтрації маскованої області зображення. Напрямками подальших досліджень є розробка методу визначення параметрів проективного перетворення, що необхідно для вирівнювання зображення і визначення положення камери; розробка методу декодування мозаїчного стохастичного маркеру доповненої реальності.

The subject matter of the article is a method for identifying mosaic stochastic markers of augmented reality. The goalis to develop a method for identifying mosaic stochastic augmented reality markers. The tasks are: analysis of existing augmented reality markers, development of a method for identifying mosaic stochastic augmented reality markers, practical testing of the method for identifying mosaic stochastic augmented reality markers. The method sused are: methods of digital image processing, probability theory, mathematical statistics, cryptography and information protection, the mathematical apparatus of matrix theory. The following resultsare obtained. The advantages and disadvantages of the main existing types of markers of augmented reality are determined. The block diagram of the method for identifying mosaic stochastic markers of augmented reality is given. The stages of the method for identifying mosaic stochastic markers of augmented reality are considered. Conducted experimental studies to identify mosaic stochastic markers of augmented reality. Conclusions. For the first time, a method for identifying a mosaic stochastic augmented reality marker has been obtained,which, based on the binarization of local dispersion, detects the marker region in the original image and finds bit-container masks by segmenting and subsequent morphological filtering of the masked image region. The directions of further research are the development of a method for determining the parameters of projective transformation, which is necessary to align the imageand determine the position of the camera; development of a decoding method for a mosaic stochastic marker of augmentedreality.
A method for identifying mosaic stochastic augmented reality markers
Keywords: зображення-контейнер; сегментація; зображення; image container; segmentation; images