Кібербезпека та новітні технології захисту інформації - Ковтун, Владислав Юрійович; Євсеєв, Сергій Петрович; Аксьонова, Ірина Вікторівна (Видавництво ПП "Новий Світ – 2000", 2024)
Розглянуто теоретичні основи інформаційної безпеки, криптографії та криптоаналізу. Представлено базовий функціонал аналізу випадкових та псевдовипадкових послідовностей. Також розглянуті поняття симетричного та асиметричного криптоаналізу на підставі блокових та потокових шифрів. Наведено принципи криптоперетворення в групах точок еліптичних кривих, описано криптоаналіз хеш-функцій. Розглянуто задачі факторизації та дискретного логарифмування. Наведено лабораторний практикум, який містить лабораторні роботи з методичними рекомендаціями до їх виконання. Призначено для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які навчаються за спеціальностями 125 – «Кібербезпека та захист інформації», 256 – «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)» та 257 – «Управління інформаційною безпекою» денної та заочної форм навчання, які вивчають дисципліну «Основи криптографічного захисту», а також всім, хто цікавиться питаннями безпеки та захисту інформації.
Keywords: навчальний посібник; кібербезпека; новітні технології; захист інформації; інформація; канали поширення інформації