Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (реферату) з навчальної дисципліни "Технічна творчість" - Погрібний, Микола Андрійович; Реброва, Олена Михайлівна; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Дисципліна «Технічна творчість» належить до циклу дисципліни професійної підготовки бакалаврів освітньої програми «Прикладне матеріалознавство, новітні технології та комп’ютерний дизайн матеріалів» за спеціальністю 132 «Матеріалознавство». В системі підготовки фахівців у вищих навчальних закладах актуальним є індивідуально-орієнтований підхід в організації навчання студентів, що визначено нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки. За цих умов індивідуальне завдання (реферат), як одна із форм навчального процесу, є складовою програми підготовки з дисципліни «Технічна творчість». При підготовці індивідуального завдання (реферату), студенти повинні отримати навички опрацювання літературних джерел, складання плану індивідуального завдання (реферату) та розкриття теми з використанням нормативного та практичного матеріалу, особистого досвіду, тощо. Дана форма письмової роботи базується на реферуванні літературних джерел з обраної тематики, призначена для поточного або підсумкового закріплення навчального матеріалу та контролю знань і навичок, набутих студентами в процесі навчання. Виклад матеріалу в рефераті повинен мати чітку логічну послідовність згідно з обраною темою та власного аналізу та узагальнення інформації, отриманої з досліджених літературних джерел, творчий підхід до теми. Виконання студентом реферативних робіт стимулює творчі здібності та дозволяє повністю розкрити його потенціал до самостійної роботи. Під час написання індивідуального завдання (реферату) відбувається узагальнення та структурування знань за тематикою індивідуального завдання (реферату), тому вибір тематики індивідуального завдання (реферату) слід проводити з врахуванням подальшої роботи студента в даному напрямку.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; технічна творчість; матеріалознавство; прикладне матеріалознавство; науково-технічна творчість