Влияние кианита и циркона на свойства шамотных огнеупоров - Амельченко, С. Ф.; Пилипчатин, Л. Д.; Шевцов, Р. Н. (НТУ "ХПИ", 2007)
Досліджено вплив домішок кіаніту та циркону на фізико-керамічні властивості шамотних вогнетривів. Встановлено, що кіаніт інтенсифікує процес муллітизації як в зернах, так і в св’язуючій частині вогнетрива. Для виготовлення шамотних вогнетривів для футеровки обертової печи раціональним є використання циркону 4,5 % або кіаніту 3 %, що дозволяє в значній мірі підвищити клінкеростійкість.

Research of influence cyanite and zircon on physical and ceramic properties fireclay refractory. It is established, that cyanite intensifies process myllitization both in grains, and in a binding part refractory. For manufacturing fireclay refractory for liner rotating furnaces use of zircon of 4,5 % or cyanite 3 % that allows to increase substantially stability of clinker is rational.
Keywords: прочностные свойства; муллитизация; шамотные массы; клинкеростойкость; печь; спекающийся клинкер