Підвищення енергоефективності процесів електрокаталітичного виділення водню - Сахненко, Микола Дмитрович; Єрмоленко, Ірина Юріївна; Корогодська, Алла Миколаївна; Тур, Юлія Іванівна (NGO European Scientific Platform, 2023)
Тестуванням каталітичних властивостей тернарних сплавів Fe–Co–Mo в реакціях електрохімічного виділення водню встановлено високі значення густини струму обміну водню для металевих покривів, порівняно із значеннями для індивідуальних сплавотвірних компонентів. Від’ємний логарифм густини струму обміну в розчинах різної кислотності становить, А/см2: в кислих 2,80÷3,52, нейтральних 2,39÷3,76, лужних 3,25÷4,10. Електрокаталітична поведінка покривів різного складу може бути пояснена відмінністю у співвідношенні інтерметалічних сполук, кількості молібдену у металевому стані або у складі оксидів, а також підвищеною адсорбцією атомарного водню на поверхні молібденвмісної фази в покриві.
Keywords: електроліз; імпульсний режим; каталітичні властивості; реакція виділення водню; густина струму обміну; сплавотвірні компоненти