Сигналізатор рівня рідких середовищ - Дубовець, Олексій Миколайович; Подустов, Михайло Олексійович; Дзевочко, Альона Ігорівна; Дзевочко, Олександр Михайлович; Переверзєва, Алевтина Миколаївна; Кравченко, Яна Олегівна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2020)
Сигналізатор рівня рідких середовищ містить привід, який приводить в обертання чутливий елемент, вимірювальну систему, систему, що перетворює зміну числа оборотів у вимірювальний і керуючий сигнал та засіб сигналізації і позиційного регулювання. Для обертання чутливого елемента сигналізатора використаний пневматичний привід, конструктивно аналогічний лопатевому вентилятору. На вхідному (з квадратним перерізом) патрубку якого, сполученого з джерелом стислого повітря, встановлено перпендикулярно його осі направляюче відведення. На валу приводу закріплений монтажний диск, на торцях якого жорстко встановлені гальмівні лопатки з мінімальним проміжком між лопатками і корпусом приводу. Чутливий елемент сигналізатора (реалізуючий принцип сопла-заслінки) містить напірний патрубок, який складається зі сполучених вертикальної, що виконує роль сопла, і горизонтальної (яка врізана в стінку вертикальної) ділянок, і встановлену на осі, що закріплена на поверхні приводу, пластину-заслінку, розташовану між направляючим відведенням вхідного патрубка приводу і вертикальною ділянкою напірного патрубка, горизонтальна ділянка якого герметично сполучена з входом манометра з функціями сигналізації і позиційного регулювання.
Keywords: патент; корисна модель; вимірювальна техніка; електрична енергія; сигналізація; електродвигуни