Методичний підхід до оцінювання якості упаковки у товарознавчій експертизі згідно з вимогами європейських стандартів і регламентів як чинник експортної готовності українських підприємств - Мащенко, Марина Анатоліївна; Шапран, Євген Миколайович; Лісна, Ірина Федорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті обґрунтовано методичний підхід до оцінювання якості упаковки як складової товару в товарознавчій експертизі з урахуванням сучасних вимог Європейського Союзу щодо сталості пакувальних рішень, їхньої придатності до збирання, сортування, повторного використання та перероблення, а також доброчесності маркування. Показано, що традиційне оцінювання упаковки переважно за функціональністю, ергономікою та естетикою є методично обмеженим, оскільки за однакових споживчих властивостей товару різні матеріали й конструкції упаковки формують різний екологічний слід і рівень відповідності вимогам ринку та наглядового контролю. Здійснено огляд іноземних і вітчизняних джерел, що підтверджує зсув до перевірюваних критеріїв: від декларативних «екологічних» заяв до доказових індикаторів і процедур підтвердження. Запропоновано оновлену модель споживчих властивостей упаковки, доповнену двома групами: «інформаційна доброчесність» (зрозумілість та доказовість маркування, інструкцій сортування, відсутність непідтверджених екологічних тверджень) і «циркулярна придатність» (проєктування для перероблення). Розроблено систему показників оцінювання якості упаковки за трирівневою шкалою та алгоритм товарознавчої експертизи з можливістю розрахунку інтегрального індексу якості упаковки як узагальнюючого критерію для порівняння та формування рекомендацій щодо вдосконалення пакувальних рішень.

The article substantiates a methodological approach to assessing packaging quality as a component of a product within commodity expert examination, taking into account current European Union requirements for the sustainability of packaging solutions, their suitability for collection, sorting, reuse and recycling, as well as the integrity of labeling. It is shown that traditional packaging assessment focused primarily on functionality, ergonomics and aesthetics is methodologically limited, since for products with identical consumer properties, different packaging materials and designs result in different environmental footprints and different levels of compliance with market requirements and supervisory control. A review of foreign and domestic sources confirms a shift toward verifiable criteria: from declarative “environmental” claims to evidence-based indicators and verification procedures. An updated model of packaging consumer properties is proposed and supplemented with two groups: “information integrity” (clarity and substantiation of labeling and sorting instructions, and the absence of unsubstantiated environmental claims) and “circular suitability” (design for recycling). A system of packaging quality assessment indicators based on a three-level scale and an algorithm for commodity expert examination are developed, enabling the calculation of an integral packaging quality index as a generalized criterion for comparison and for developing recommendations to improve packaging solutions.
Methodological approach to assessing packaging quality in commodity expert examination in accordance with european standards and regulations as a factor of ukrainian enterprises’ export readiness
Keywords: циркулярна економіка; упаковка товару; якість упаковки; товарознавча експертиза; система показників; маркування; інформаційна доброчесність; circular economy; product packaging; packaging quality; commodity expert examination; indicator system; labeling; information integrity