Практико-орієнтований підхід як актуальний концепт професійної підготовки майбутніх фахівців - Вишківська, Ванда Болеславівна; Патлайчук, О. В.; Голікова, Голікова, Оксана Миколаївна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2022)
У статті досліджуються теоретичні аспекти практико орієнтованого навчання та здійснюється пошук шляхів застосування практико орієнтованого підходу як реалізаційного компонента забезпечення професіоналізації підготовки майбутніх фахівців. Цей підхід нині вважається одним із найефективніших, оскільки забезпечує цілісність і фундаменталізацію професійної педагогічної підготовки через поглиблення методологічної, теоретичної і практичної підготовки студентів, розширення профілю професійної підготовки; максимальне набли ження студентів до умов майбутньої професійної діяльності. З’ясовано, що сутність практико орієнтованого підходу полягає в організації освітнього процесу шляхом максимального наближення змісту навчальних дисциплін до контексту майбутньої професії, що дає умови для цілеспрямованого формування конкурентоспроможності майбутніх фахівців. При цьому відмінність традиційного та практико-орієнтованого підходів полягає у зміні спрямованості змісту професійної підготовки на кінцевий продукт навчання, використанні активних методів досягнення поставлених цілей, організації продуктивного співробітництва. Обгрунтовано концептуальність положень системно-діяльнісного підходу, які дозволяють конструювати індивідуальні освітні траєкторії кожного студента, забезпечуючи трансформацію навчальної діяльності у професійну шляхом продуманої інтеграції теоретичної, практичної та методичної складових професійної підготовки. Актуалізовано значущість використання проєктної технології в системі професійної підготовки вчителів, спрямованої на формування комплексу професійних компетенцій вчителя, затребуваних в умовах інформаційного суспільства, та організацію передпрофесійного входження студента у професію.

The article examines the theoretical aspects of practice-oriented education and searches for ways to apply a practice-oriented approach as an implementation component of ensuring the professionalization of the training of future specialists. This approach is currently considered one of the most effective, as it ensures the integrity and fundamentalization of professional pedagogical training through deepening methodological, theoretical and practical training of students, expanding the profile of professional training; maximum approximation of students to conditions of future professional activity. It was found that the essence of a practically oriented approach is the organization of the educational process by bringing the content of educational disciplines as close as possible to the context of the future profession, which makes it possible to design a holistic educational process, and also helps to create conditions for the purposeful formation of the competitiveness of future specialists. At the same time, the difference between traditional and practice-oriented approaches lies in changing the focus of the content of professional training on the final product of education, the use of active methods of achieving the set goals, and the organization of productive cooperation. The conceptuality of the provisions of the system-activity approach, which allow constructing individual educational trajectories of each student, ensuring the transformation of educational activity into a professional one through a well-thought-out integration of theoretical, practical and methodical components of professional training, is substantiated. The significance of the use of project technology in the system of professional training of teachers, aimed at the formation of a set of professional competences of the teacher, in demand in the conditions of the information society, and the organization of the student’s pre-professional entry into the profession, has been updated.
Practice-oriented approach as a current concept of professional training of future specialists
Keywords: професійна підготовка; практико-орієнтований підхід; конкурентоспроможність; навчальне співробітництво; проєктна технологія; фундаменталізація освіти; прикладна спрямованість професійної підготовки; professional training; practice-oriented approach; competitiveness; educational cooperation; project technology; fundamentalization of education; applied orientation of professional training