Нерівномірність крутного моменту двох двигунів внутрішнього згоряння при послiдовному встановленні на автомобілі - Подригало, Михайло Абович; Клец, Дмитро Михайлович; Вахнюк, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Встановлення двох послідовних двигунів внутрішнього згоряння, кожен з яких генерує індикаторний крутний момент, що підкоряється гармонійному закону, дає змогу змістити криві індикаторного крутного моменту та кута повороту колінчастого вала так, щоб обидва двигуни працювали в протифазах. Проведений аналіз досліджень вказує на те що, заміна на автомобілях силових установок двома послідовно встановленими двигунами внутрішнього згоряння надає можливість зменшення витрати палива автомобілів. Визначено, що зменшити витрату палива можливо за рахунок зниження на вхідному валу трансмісії нерівномірності крутного моменту а це в свою чергу залежить від відносної кутової орієнтації колінчастих валів встановлених двигунів внутрішнього згоряння. В дослідженні проведено “оцифрування”, тобто, за допомогою чисельних методів переведено до цифрової форми реальні характеристики зміни індикаторного крутного моменту для 2-х циліндрового та 4-х циліндрового двигунів. Надалі проведено накладання двох характеристик (для першого і другого двигунів) одна на одну та їх відносне переміщення вздовж осі. Апроксимуючи дійсні криві зміни індикаторного крутного моменту гармонійним законом, побудовано графіки залежності індикаторного крутного моменту до кута повороту колінчастого валу чотирьохтактних двигунів внутрішнього згоряння. Проведений аналіз показав, що коефіцієнт нерівномірності крутного моменту залежить від кутів повороту колінчастих валів обох двигунів щодо початкового положення. Визначено, що використання реальних характеристик зміни індикаторного крутного моменту двох двигунів внутрішнього згоряння, що встановлені послідовно, дозволяєотримати той же результат, що і при використанні ідеалізованих гармонічних залежностей. Вирішена задача визначення коефіцієнта нерівномірності крутного моменту при двох послідовно встановлених 2-х циліндрового та 4-х циліндрових двигунах з врахуванням реальних характеристик зміни їхніх індикаторних крутних моментів. Послідовне встановлення двох 2-х циліндрових ДВЗ при куті ψ = 180°, а 4-х циліндрових при куті ψ = 90° дозволяє зменшити коефіцієнт нерівномірності сумарного індикаторного крутного моменту.

The installation of two sequential internal combustion engines, each generating an indicator torque that obeys the harmonic law, makes it possible to shift the indicator torque and crankshaft rotation angle curves so that both engines operate in opposite phases. The analysis of the research indicates that replacing the power units in cars with two seriesconnected internal combustion engines makes it possible to reduce fuel consumption. It has been determined that fuel consumption can be reduced by reducing the unevenness of torque on the input shaft of the transmission, which in turn depends on the relative angular orientation of the crankshafts of the installed internal combustion engines. The study involved “digitization,” i.e., using numerical methods to convert the actual characteristics of the indicator torque change for 2-cylinder and 4-cylinder engines into digital form. Subsequently, the two characteristics (for the first and second engines) were superimposed on each other and their relative displacement along the axis was determined. By approximating the actual indicator torque curves with a harmonic law, graphs were constructed showing the dependence of the indicator torque on the crankshaft rotation angle of four-stroke internal combustion engines. The analysis showed that the torque unevenness coefficient depends on the angles of rotation of the crankshafts of both engines relative to the initial position. It was determined that the use of real characteristics of indicator torque change of two internal combustion engines installed in series allows obtaining the same result as when using idealized harmonic dependencies. The problem of determining the torque unevenness coefficient for two sequentially installed 2-cylinder and 4-cylinder engines, taking into account the real characteristics of their indicator torque changes, has been solved. The sequential installation of two 2-cylinder internal combustion engines at an angle of ψ = 180°, and 4-cylinder engines at an angle of ψ = 90°, allows the coefficient of unevenness of the total indicator torque to be reduced.
Torsional moment irregularity of two internal combustion engines when installed in series on a car
Keywords: двигун внутрішнього згорання; крутний момент; колінчастий вал; автомобілі; кут зсуву; індикаторний момент; internal combustion engine; torque; crankshaft; automobile; slip angle; indicator torque