Схемотехніка цифрових функціональних вузлів - Под'ячий, Юрій Іванович; Під'ячий, Гліб Юрійович (My University, 2023)
В лекціях розглянуті основні функціональні вузли цифрової електроніки комбінаційного і послідовністного типів, зокрема дешифратори, мультиплексори, компаратори, суматори, тригери, регістри, лічильники. Функціональні вузли виконують типові для цифрових пристроїв мікрооперації. Ці мікрооперації відповідають нижчому ієрархічному рівню внутрішньої мови цифрового пристрою, вони не містять інших операцій мови ЦУ. Наведені структура і схемотехніка основних функціональних вузлів. Поясняються принципи їх роботи. На основі таблиць істинності синтезуються їх схеми з базових логічних елементів. Наведені приклади моделювання окремих пристроїв в програмному середовищу Multisim. Зміст лекцій відповідає вимогам бакалаврату спеціальностей 105 – Прикладна фізика та наноматеріали, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка з навчальних дисципліни "Цифрова електроніка" і "Схемотехніка телекомунікаційних пристроїв".
Keywords: конспект лекцій; цифрові пристрої; дешифратори; мультиплексори; компаратори; суматори; тригери; регістри; лічильники