Методологічні аспекти сучасних підходів до сутності розвитку підприємства в умовах мінливого зовнішнього середовища - Побережний, Роман Олегович; Побережна, Наталія Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2015)
В статті відображено результати аналізу літературних джерел щодо сутності поняття "розвиток". Запропоновано за основні властивості, які притаманні розвитку, визначати: циклічність, спіральність, спрямованість та динамічність. Узагальнено характеристику розвитку підприємства та обгрунтовано доцільність використання підходу до розуміння категорії "розвиток підприємства" як до результату протиріч: зовнішніх та внутрішніх щодо підприємства. Запропоновано авторське визначення поняття розвитку промислового, і в тому числі, машинобудівного підприємства. Існуючи види протиріч розвитку підприємства доповнено класифікаційними ознаками "за сферами кризоутворюючих факторів".
Keywords: розвиток підприємства; формування стратегії розвитку; властивості розвитку; розв'язання протиріч; життєвий цикл підприємства; класифікація протиріч