Моральний вибір та науково-технічний і технологічний розвиток - Чаплигін, О. К.; Сук, О. Є. (НТУ "ХПІ", 2016)
Поставлено питання про можливість і необхідність розглядання техніки крізь призму таких категорій етики, як "добро" і "зло", "відповідальність", "справедливість", "свобода" тощо, оскільки для "технологічної" людини духовність може підмінятися механічними реакціями і набором повторюваних функцій. Зазначається, що одним з ефективних напрямків вирішення техніко-технологічних проблем є розробка сучасних засад моралі і моральності у "суспільстві можливостей", що формується в сучасному світі.

The question of the possibility and necessity of viewing technology through the prism of such categories of ethics as "good" and "evil", "responsibility", "justice", "freedom", since "technology" of human spirituality can be supplanted by the mechanical reactions and the set of recurrent functions. It is noted that one of the effective ways of solving technical and technological problems is the development of modern morality and morality in "society of opportunities", which is generated in the modern world.
Keywords: технологія; духовність; етика; стереоетика; ethics