Модернізація аеродромного багатоцільового кондиціонера АМК-24/56-131 шляхом заміни енергетичної установки приводу контуру обладнання та кабіни на гідрооб'ємний привід - Краснокутський, Володимир Миколайович; Кав'юк, Вадим Володимирович; Вахнюк, Сергій Анатолійович; Долінський, Михайло Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
При застосуванні авіації у ході війни, значна увага приділяється заходам по скороченню часу підготовки повітряних суден (ПС) до повторного вильоту. Одним із основних штатних засобів аеродромно-технічного забезпечення польотів авіації (ЗАТЗПА) є аеродромний багатоцільовий кондиціонер (АБК) АМК-24/56-131. Даний АБК призначений для створення оптимальних температурних умов як в кабіні повітряного судна, так і в контурі обладнання при перевірці всіх його систем в наземних умовах. Метою дослідження є модернізація приводів контуру обладнання та кабіни багатоцільового кондиціонера АМК-24/56-131 шляхом заміни їх на гідрооб’ємний привод (ГОП), для покращення експлуатаційних характеристик. Вибір технічного рішення вдосконалення конструкції АБК з розрахунком гідрооб’ємного приводу контурів обладнання та контурів кабіни виконувалось з допомогою аналізу типорозмірного ряду гідромашин, які підходять для заміни енергетичної установки (ЕУ) на ГОП в АМК-24/56-131, диференційного методу оцінки шляхом співставлення показників гідромашин типорозмірного ряду із показниками базового зразка, метод аналізу, метод синтезу. Застосування вказаних методів розрахунку, конструювання, виготовлення, експлуатації АБК сприяє суттєвому підвищенню їх надійності і коефіцієнта технічної готовності при мінімальних показниках металомісткості та енергоємності, що є актуальним в даний час. When employing tactical aviation during war, significant attention is paid to measures aimed at reducing the time required to prepare aircraft for subsequent sorties. One of the primary standard means of ground support for aircraft is the airfield multi-purpose air conditioner (AMAC) AMK-24/56-131. This AMAC is designed to create optimal temperature conditions both in the aircraft cockpit and in the equipment circuit during the testing of all aircraft systems on the ground. The objective of this research is to develop approaches and possibilities for modernizing the drives of the equipment and cockpit circuits in the AMK-24/56-131 multi-purpose air conditioner by replacing them with a hydrostatic drive (HSD) to improve operational performance. The study employs analysis and synthesis methods, as well as a technical solution selection approach for enhancing the AMAC design. The calculation of the hydrostatic drive for the equipment and cockpit circuits was performed by analyzing a size range of hydraulic machines suitable for replacing the power unit (PU) with an HSD in the AMK-24/56-131, along with a differential evaluation method comparing the parameters of hydraulic machines in the size range with those of the baseline model. The application of these calculation, design, manufacturing, and operational methods for the AMAC contributes to a significant increase in reliability and operational readiness while minimizing metal consumption and energy intensity, which is highly relevant today.
Modernization of the airfield multi-purpose air conditioner AMK-24/56-131 by replacing the power drive unit of the equipment and cabin circuit with a hydrostatic drive
Keywords: аеродромний багатоцільовий кондиціонер; блок енергетичної установки; двигун внутрішнього згоряння; коефіцієнт корисної дії; коефіцієнт технічної готовності; повітряне судно; гідронасос; гідромотор; airfield multi-purpose air conditioner; power unit assembly; internal combustion engine; efficiency factor; operational readiness coefficient; aircraft; hydraulic pump; hydraulic motor