Методичні вказівки до лабораторної роботи "Дослідження кінетики сушки" - Пересьолков, Олександр Романович; Круглякова, Ольга Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Процес сушіння широко використовується в різних галузях промисловості, зокрема у теплоенергетиці, харчовій, хімічній та будівельній сферах. Сушіння забезпечує видалення вологи з матеріалів шляхом випаровування під впливом теплової енергії та повітряного потоку. Ефективність сушіння значною мірою визначається кінетичними характеристиками процесу, зокрема швидкістю випаровування вологи, часом сушіння та впливом зовнішніх факторів, таких як температура, вологість і швидкість повітряного потоку. Розуміння цих параметрів дозволяє не лише оптимізувати технологічні режими, а й забезпечити енергозбереження та підвищення якості кінцевого продукту. Мета роботи: поглиблення знань за темою «Кінетика сушіння», отримання практичних навичок проведення теплотехнічного експерименту та обробки дослідних даних. Завдання роботи: 1. експериментально визначити зміну в процесі сушіння маси вологого матеріалу, його вологості, швидкості сушіння, температури матеріалу та сушильного агенту; 2. виділити періоди сушіння; 3. визначити витрату сушильного агенту й теплове навантаження на калорифер; 4. визначити коефіцієнт тепловіддачі від сушильного агенту до матеріалу в коефіцієнт корисно дії сушильної установки; 5. представити у вигляді графіків результати обробки експериментальних даних.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; кінетика; кінетика сушки; експериментальна установка; процес сушіння