Оцінка показників лінійних електромеханічних перетворювачів ударної дії з високою магнітною сумісністю - Олексенко, Сергій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.09.01 – електричні машини та апарати. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2016. Дисертацію присвячено розробці комплексу науково-технічних рішень, спрямованих на оцінку показників лінійних електромеханічних перетворювачів ударної дії з високою магнітною сумісністю. Запропонована імітаційна математична модель лінійного електромеханічного перетворювача ударної дії, що описує взаємопов'язані просторово-часові електричні, магнітні, механічні та теплові процеси із змінними параметрами. Визначено геометричні параметри електропровідного якоря, феромагнітних осердя та екрана, при яких перетворювач забезпечує найбільші показники. Отримала подальший розвиток методика синтезу параметрів високоефективного лінійного електромеханічного перетворювача ударної дії, заснована на використанні комплексного критерію ефективності, який враховує основні показники при різних варіантах стратегії вибору. Встановлено, що кріогенне охолодження до температури рідкого азоту обмотки індуктора дозволяє збільшити ККД лінійних електромеханічних перетворювачів ударної дії в 1,6 раз, при охолодженні якоря – в 5 разів, а при одночасному їх охолодженні – в 11 разів. Розроблено конструктивні схеми лінійних електромеханічних перетворювачів ударної дії індукційно-електромагнітного типу ударної і ударно-поворотної дії. Розроблено методику експериментальних досліджень лінійних електромеханічних перетворювачів ударної дії з одночасним вимірюванням електричних і механічних показників.

The thesis for the degree of candidate of technical sciences, specialty 05.09.01 – electrical machinery and apparatus. – National technical university "Kharkiv polytechnic institute", Kharkіv, 2016. The thesis is devoted to development of complex scientific and technical solutions aimed at improving the efficiency linear electromechanical transducers with high magnetic compatibility. The proposed computer model linear electromechanical transducers with ferro-magnetic core, describing connected field-temporal electrical, magnetic, mechanical and thermal processes with variable parameters. The optimum form of section and parameters conductive anchor linear electromechanical transducers induction type. The influence of the configuration and geometrical parameters ferromagnetic core, ferromagnetic shield, electromagnetic shield and combined on screen indicators linear electromechanical transducers. Further developed methods of synthesis parameters highly linear electromechanical transducers, based on a comprehensive criteria. The effect of cryogenic cooling efficiency linear electromechanical transducers. Developed design schemes linear electromechanical transducers electromagnetic induction-type. The method of experimental studies linear electromechanical transducers simultaneous measurement of electrical and mechanical performance. Experimentally confirmed the basic theoretical training is shown linear electromechanical transducers efficiency.
Evaluation of Performance Linear Electromechanical Transducers Impact of High Magnetic Compatibility
Keywords: лінійний електромеханічний перетворювач; перетворювач індукційного типу; перетворювач електромагнітного типу; перетворювач електродинамічного типу; електро-механічні показники; масогабаритні показники; магнітне поле розсіювання; автореферат дисертації; electrical machines; linear motors; induction-dynamic transducer; electrodynamic transducer; electromagnetic transducer; electromechanical performance; magnetic stray field; 621.313.282