Абсорбционная очистка газов от диоксида серы с использованием отходов содового производства - Цейтлин, Моисей Абрамович; Райко, Валентина Федоровна; Дассуки, М. Э. (НТУ "ХПИ", 2008)
Розглянуто застосування дистиллерной суспензії (відходу) содового виробництва як абсорбенту для вловлювання оксидів сірки зі викидних газів паливовикорисовуючих установок. Досліджено вплив температури, а також витрат суспензії й газу на коефіцієнти масопередачи для провальної тарілки. Оцінено вплив на процес абсорбції діоксиду вуглецю, що протікає паралельно. Отримано розрахункові рівняння для визначення коефіцієнтів масопередачи по діоксидам сірки й вуглецю.

Waste suspension (withdrawal) of soda manufacture application is considered as an absorbent for sulfur oxide absorption from waste gases. Influence of temperature, and also charges of suspension and gas on factors mass transfer for some type of plates is investigated. Influence on process of absorption proceeding in parallel carbon dioxide is appreciated. The settlement equations for definition of mass transfer factors on sulfur and carbon dioxides are received.
Keywords: парциальное давление; шлам; концентрация; газовая пленка; массопередача