Effectiveness of artillery systems - Aliev, A. A.; Bayramov, A. A.; Sabziev, E. N. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
The essence of the problem of artillery system effectiveness factors determination has been disclosed in the paper. On the base of the hypothesis of presentation possibility of effectiveness factors of artillery systems as linear combination of performance characteristics, the method of effectiveness factors calculation for the new artillery systems of the same category it has been offered. By this model using the effectiveness factors for the several artillery systems have been calculated, by compare of obtained data with their effectiveness factors, the adequacy of constructed mathematical model has been shown. At the same, with purpose of investigation of the "discrepancy" between the linear combination coefficients and the influence feature on effectiveness factor of relevant performance characteristic, the correlation between performance characteristics and the correlation between each performance characteristic and performance characteristic have been investigated, also Pirson’s linear correlations coefficients have been calculated. The efficiency coefficient dependence on battle characteristics (artillery firepower, mobility, durability and applicability) and on the performance characteristicshas been modelled. The "discrepancy" in the signs and the values of the performance characteristics coefficients has been explained by various impacts on the combat characteristics of artillery sets.

Предмет вивчення: ефективність сучасних артилерійських систем. Розробка методу, який дозволить визначити коефіцієнти ефективності артилерійських систем. На основі гіпотези про можливість подання коефіцієнтів ефективності зброї у вигляді лінійної комбінації тактико-технічних характеристик, запропонований метод розрахунку коефіцієнта ефективності для нової зброї даної категорії. Побудовано математичну модель на базі нейронної мережі. Для визначення параметрів нейронної мережі використовувалися характеристики і фактори ефективності відомих артилерійських систем. Вагові коефіцієнти синапсів нейронної мережі були розраховані методом найменших квадратів. Використовуючи цю модель були розраховані коефіцієнти ефективності для ряду зразків зброї. Порівняння отриманих значень з відомими коефіцієнтами ефективності показало адекватність побудованої математичної моделі. Досліджено невідповідність між коефіцієнтами лінійної комбінації і характером впливу на коефіцієнт ефективності відповідних тактико-технічних характеристик. Вивчено кореляційні зв'язки між тактико-технічними характеристиками; між кожною тактико-технічною характеристикою і коефіцієнтом ефективності. Для розрахованих показників були обчислені коефіцієнти лінійної кореляції Пірсона. Була змодельована залежність коефіцієнта ефективності від бойових характеристик-вогневої потужності зброї, мобільності, живучості і вживаності, а також, в свою чергу, їх залежність від тактико-технічних характеристик. Спостережувана "невідповідність" в знаку і величині коефіцієнтів, що характеризують впливу тактико-технічних характеристик, була пояснена різним характером їх впливу на бойові характеристики зброї. Запропонована математична модель, що базується на нейронній мережі, дозволяє визначити залежності коефіцієнтів ефективності артилерійських систем від основних характеристик роботи. Побудована математична модель для розрахунку коефіцієнтів ефективності артилерійських систем не "розходиться" і може застосовуватися для оцінки ефективності нових артилерійських систем.
Ефективність артилерійських систем
Keywords: combat properties; performance characteristics; efficient factor; neural networks; least-squares method; linear correlation factor; бойові характеристики; показники тактико-технічних характеристик; коефіцієнт ефективності; нейронні мережі