Морально-етичні аспекти людського спілкування - Пономарьов, Олександр Семенович (My University, 2015)
Як об’єкт філософської рефлексії, феномен міжособистісного спілкування являє собою складне поліфункціональне явище. Широке розмаїття цілей його учасників, їх психологічних характеристик, освіченості й культури зумовлює різний характер поведінки в процесі спілкування та використання різних комунікативних засобів. Умовою ж успішного досягнення цілей спілкування виступає чітке дотримання норм і вимог його культури та етики. Етика спілкування виконує цілу систему функцій. Серед них – передача носієм її норм і вимог партнерам по спілкуванню, пізнання, виховання і соціалізація учасників спілкування, формування їх моральної свідомості. В необхідних випадках етика спілкування забезпечує громадські санкції проти порушників.
Keywords: міжособистісне спілкування; етика спілкування; культура спілкування; моральнісні норми; моральнісні вимоги; духовний світ; взаємозбагачення