Совершенствование стандартных прочностных расчетов зубчатых передач на основе моделирования усталостных процессов - Кириченко, А. Ф.; Устиненко, Александр Витальевич; Танасевский, В. В. (НТУ "ХПИ", 2006)
Зниження габаритів зубчастих передач при одночасному збільшенні потужності, що передається є актуальною проблемою сучасного машинобудування. Показано необхідність розробки нового стандарту для розрахунку зубчастих передач на міцність з урахуванням останніх досягнень в галузі витривалості. Запропоновано схему комплексної математичної моделі втомного руйнування зубчастого колеса. На її основі можлива розробка стандартної методики розрахунку зубців на витривалість.

Lowering of dimensions of gears at simultaneous increase of transmitted power is an actual problem of a modern machine industry. Necessity of development of the new standard by gears strength calculation is shown in view of last reachings in the field of durability. The scheme of a complex mathematical model of a gear fatigue failure is presented. On its base development of a standard calculate procedure on durability is possible.
Keywords: машиностроение; методов R-функций; метод конечных элементов; МКЭ; зубчатое колесо; напряженно-деформированное состояние