Підвищення ефективності виготовлення деталей пружних муфт - Думанчук, Михайло Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.02.08 – технологія машинобудування (13 – механічна інженерія). – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2021. Дисертацію присвячено вирішенню науково-практичної задачі захисту поверхонь деталей пружних муфт (ПМ) від фретингового зношування з метою підвищення довговічності виробу в цілому. На підставі вивчення умов роботи та видів зношування поверхонь деталей ПМ та їх елементів, аналізу існуючих конструкційних і технологічних методів підвищення параметрів їх якості розроблено систему спрямованого вибору поверхневих шарів деталей ПМ з потрібними властивостями. Створено математичну модель їх фретингового зносу. Проведений аналіз напружено-деформованого стану пакету гнучких елементів дозволив визначити основні чинники, що впливають на контактний тиск між пластинами, величини енергетичних втрат на тертя та деформацію пакета. Запропонована процедура вибору раціональної технології забезпечення необхідних експлуатаційних властивостей робочих поверхонь деталей ПМ, що дозволяє створити мінімізований за критерієм собівартості технологічний процес нанесення функціональних покриттів. Розроблені технологічні методи підвищення якості поверхневих шарів деталей трибоспряжень ПМ позитивно відрізняються екологічною безпекою, низькою собівартістю, енергозбереженням, що лягли в основу створення нової технології, яка практично реалізована в виробництво з річним економічним ефектом 477 тис. грн.

Thesis for granting the Degree of Candidate of Technical sciences in specialty 05.02.08 - Manufacturing Engineering (13 - mechanical engineering). - National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2021. The dissertation is devoted to the scientific and practical problem decision of elastic couplings (EC) parts surfaces protection against fretting wear for the purpose of a product durability increase as a whole. Based on the study of operating conditions and of parts surfaces and elements EC wear types, analysis of existing structural and technological methods to improve their quality parameters, developed a directed choice system of EC parts surface layers with the desired properties. A mathematical model of their fretting wear is created. The analysis of the stress-strain state of the flexible elements set allowed to determine the main factors influencing the contact pressure between the plates, the magnitude of energy losses due to friction and deformation of the package. The procedure of rational technology choice of the necessary maintenance properties providing of EC parts working surfaces is offered. That allows to create the technological process of drawing functional coverings minimized on a cost criterion. Developed technological methods to improve the quality of EC tribocouples parts surface layers. That positively differ in environmental safety, low cost, energy saving, which formed the basis for the creation of new technology, which is practically implemented in production with an annual economic effect of 477000 UAH.
Improving the efficiency of manufacturing parts of elastic couplings
Keywords: автореферат дисертації; технологічний процес; поверхневий шар; фретинг; фретингостійкість; пружна муфта; функціональне покриття; електроіскрове легування; зношування; technological process; surface layer; fretting; fretting resistance; elastic coupling; functional covering; electrospark alloying; wear; 621.9.048.4; 621.825.5/.7