Методичні вказівки до практичних занять та організації самостійної роботи з дисципліни "Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності" - Носирєв, Олександр Олександрович; Чайка, Тетяна Юріївна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна «Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності» спрямована на набуття студентами загальних та фахових компетентностей та формування необхідного рівня теоретичних та практичних професійних знань з використання інформаційних та діджитал-технологій у професійній діяльності, набуття здобувачами практичних навичок із впровадження та застосування сучасних інформаційних та діджитал-технологій у діяльності підприємств індустрії туризму. Метою навчальної дисципліни «Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності» є формування у студентів системного уявлення про сучасні інформаційні та цифрові технології, що використовуються в галузі туризму та індустрії гостинності; розвиток навичок ефективного використання інформаційних технологій та digital-інструментів для управління туристичною діяльністю. На практичних заняттях студенти закріплюють навички роботи з сучасними інформаційними та digital-технологіями, які застосовуються у туристичному бізнесі та індустрії гостинності. Вони виконують практичні завдання, що дозволяють проаналізувати інформаційні ресурси туристичних підприємств, організувати та вести бази даних клієнтів, турів, партнерів і бронювань, а також відпрацювати навички використання систем електронного бронювання, глобальних дистрибутивних систем (GDS) та корпоративних CRM-систем. Студенти навчаються працювати з інструментами для управління готелями та ресторанами, тестують можливості мобільних додатків, оцінюють цифрові маркетингові кампанії та створюють аналітичні звіти з використанням сучасних digital-сервісів. Крім того, здобувачі ознайомлюються з VR/AR-технологіями, AI-рішеннями, цифровими інструментами для персоналізації послуг та блокчейн-технологіями у сфері туризму. При вивченні дисципліни «Інформаційні та digital-технології в туризмі та гостинності» використовуються основні програмні продукти та сервіси. Для закріплення практичних навичок бронювання та управління туристичними продуктами студенти працюють із Booking, Hotels24 та OnlineBistro, а також знайомляться з GDS-системами Amadeus та Galileo. Для управління взаємовідносинами з клієнтами застосовуються CRM-системи, зокрема Microsoft Dynamics CRM та українська KeyCRM. Для автоматизації роботи готелів використовуються Servio HMS, а для ознайомлення з ресторанним бізнесом – Poster POS. Студенти також працюють із Google Maps та Google Earth для планування маршрутів, використовують Office 365 або Google Workspace для роботи з документами, таблицями та спільними проектами, а для маркетингу та аналітики – Canva, інструменти соціальних мереж, Google Analytics, Google Data Studio і Tableau. Додатково розглядаються можливості VR/AR-технологій, AI-рішень та цифрових інструментів для персоналізації туристичних послуг. Завдяки практичним заняттям студенти отримують реальний досвід роботи з цифровими інструментами, закріплюють навички організації інформаційних баз, бронювання та продажу турів, управління готелями і ресторанами, аналізу маркетингових кампаній та візуалізації даних. Здобувачі також мають змогу обирати аналогічні програмні продукти (за умов зручності або технічної сумісності з власними гаджетами) та працювати в них, що також розширює їхні професійні компетенції й дозволяє застосовувати знання в реальних умовах діяльності суб’єктів туристичної індустрії.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; практичні заняття; digital-технології; туризм; інформаційні технології