Оптимізація в задачах лінійного розкрою матеріалів - Косолап, А. І.; Кодола, Г. М. (НТУ "ХПІ", 2016)
В статті розглянута класична задача лінійного розкрою, яка є NP-складною. Для розв’язку даного класу задач пропонується метод точної квадратичної регуляризації (EQR), який є ефективним для розв’язання задач неперервної оптимізації великої розмірності. Проведені обчислювальні експерименти для задач лінійного розкрою засвідчили перевагу методу EQR над методом розгалужень та границь, як по часу так і по точності розв’язку. Приведені приклади це підтверджують.

In the paper we considered the classic problem of linear cutting, which is NP-difficult. We solve this class of problems a new method of an Exact Quadratic Regularization (EQR). This method is effective for solving the problems of cutting of large dimension.
Optimization problems of linear cutting materials
Keywords: квадратична регуляризація; метод EQR; оптимізація великої розмірності; відходи виробництва; обчислювальні експерименти; linear cutting; optimization; method of an exact quadratic regularization