Основні підходи щодо визначення сутності фінансового забезпечення розвитку підприємства - Назарова, Тетяна Юріївна; Кубрак, Марина Олегівна; Хачева, Катерина Юріївна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті розглядається фінансове забезпечення розвитку торгівельного підприємства як важливої складової сучасного управління. Систематизовано підходи до визначення сутності фінансового забезпечення підприємством. Розглянуто питання фінансового забезпечення господарської діяльності підприємств як фактор розвитку конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано існуючі підходи щодо визначення понять "фінансові ресурси", "фінансове забезпечення". Виокремлено основні принципи, на яких ґрунтується фінансове забезпечення підприємства. Визначено проблеми та надано пропозиції щодо вдосконалення фінансового забезпечення діяльності підприємств. Сучасний період формування фінансових ресурсів виявив низку проблем у діяльності господарюючих суб'єктів на макро- і мікрорівні, які знайшли відображення в їх діяльності в цілому та фінансових аспектах діяльності, зокрема. Це ставить перед керівництвом цих підприємств низку завдань, що вимагають негайного вирішення. Обґрунтовано необхідність створення ефективної фінансової стратегії підприємства. В комплексі концептуальних засад дослідження процесу розробки фінансової стратегії конкретними торговельними підприємствами певне місце має бути відведено визначенню принципів побудови цього процесу. Ідентифікація основних характеристик та принципів досліджуваного процесу створює необхідний теоретичний базис для визначення методологічних підходів до побудови структурно-логічної схеми процесу розробки фінансової стратегії торговельних підприємств.

The article discusses the issues of financial support for the economic activity of enterprises as a factor in the development of the enterprise's competitiveness. The approaches to determining the essence of financial support by the enterprise are systematized. The exist ing approaches to the definition of the concepts of "financial resources", "financial security" are analyzed. The main principles on which the financial security in the enterprise is based are determined. The problems were identified and proposals were made for improving the financial support of the enterprises. The present period of the formation of financial resources revealed a number of problems in the activities of economic entities at the macro and micro levels, which reflected in their activities in general and financial aspects of activity, in particular. This puts the manage ment of these companies in a series of tasks that require immediate resolution. The necessity of creating an effective financial strategy at the enterprise is grounded. In a complex of conceptual bases of research of process of development of financial strategy, concrete trading enterprises the certain place should be allocated definition of principles of construction of this process. Identification of the main characteristics and principles of the pr ocess under study creates the necessary theoretical basis for determining methodological approaches to constructing a structural and logical scheme for the process of developing a financial strategy for trading enterprises.
Main approaches for definition of the conditions of financial support for enterprise development
Keywords: фінансові ресурси; фінансова стратегія; фінансова стійкість; робочий капітал; фінансово-економічна діяльність; податкові надходження; financial resources; financial security; financial strategy; process; principles; result