Оцінка конкурентоспроможності продукції підприємств шинного виробництва - Чернишева, Олена Михайлівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016. Дисертацію присвячено вирішенню теоретичних, методичних і прикладних завдань у сфері оцінки конкурентоспроможності продукції підприємств шинного виробництва. У роботі визначено зміст поняття «конкурентоспроможність продукції підприємства» з урахуванням особливостей конкуренції в шинному виробництві. Систематизовано фактори впливу і розроблено методичний підхід до комплексної оцінки конкурентоспроможності продукції підприємств шинного виробництва, що базується на інтегральній оцінці та дозволяє більш обґрунтовано визначати рівень та формувати управлінські рішення для підвищення конкурентоспроможності шинної продукції. Розроблено методичний підхід до стратегічного позиціонування нової та модернізованої продукції підприємств шинного виробництва. Обґрунтовано процесні складові економічного механізму підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств шинного виробництва, які формують регулюючий вплив на рівень конкурентоспроможності шин окремого типорозміру відповідно до стратегічних зон господарювання і спрямовані на забезпечення розвитку підприємства. Визначено елементи стратегії підприємства шинного виробництва для підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, що дало змогу обґрунтувати напрями розвитку підприємства, пріоритетні цільові орієнтири для функціональних стратегій та склад портфеля стратегічних зон господарювання в шинному виробництві.

Thesis for the degree of Candidate of Economic Sciences in speciality 08.00.04 – economy and management of the enterprises. – National Technical University "Kharkiv Politechnical Institute", 2016. The thesis is dedicated to solving the theoretical, methodological and practical problems of the estimation of the tire enterprises production competitiveness. The concept of the competitiveness of enterprise production taking the peculiarities of the tire production competition into account has been defined. The system of influence factors on the tire enterprises production competitiveness has been formed. The methodical approach to complex estimation of the tire enterprises production competitiveness, based on the integral estimation, has been elaborated. This approach allows to determine the level of the tire enterprises production competitiveness more reliably and to form the management solutions for its increasing. The methodical approach to the strategic positioning of new and modernized tire enterprises production has been worked out. The process components of the economic mechanism to increase the tire enterprises production competitiveness have been grounded. These components form the regulatory impact on the level of competitiveness of the separate standard size tire in strategic management zones and promote the enterprise development. The elements of tire enterprise strategy for improving the level of the production competitiveness have been determined. It made possible the elaboration of the directions of enterprise development, the priority targets for functional strategies and the composition of strategic portfolio management zones in the tire production.
Estimation of the tire enterprises production competitiveness
Keywords: управління виробничо-господарською діяльністю підприємства; діяльність підприємства; виробничо-господарська діяльність; фінансово-економічні результати; конкурентоспроможність; шинне виробництво; оцінка конкурентоспроможності продукції; економічний механізм; стратегія підприємства; автореферат дисертації; competitiveness; tire production; product competitiveness estimation; economic mechanism; enterprise strategy; 338.33:678.065