Люминесценция в экологических задачах определения полициклических ароматических углеводородов - Авраменко, Н. А.; Диордица, В. А.; Омельник, А. П.; Левенец, В. В.; Усиков, Н. П. (НТУ "ХПИ", 2008)
Показано застосування вдосконаленого аналітичного спектрально-люмінесцентного комплексу "Арома-34" для визначення поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ), і в першу чергу забруднювача I класу небезпеки бенз-3,4-пирена (головного індикатора вмісту ПАУ в екологічному моніторингу навколишнього середовища), з використанням методу квазілінейчастих спектрів (КЛС). З метою поліпшення метрологічних характеристик установки враховувалося накладення аналітичних ліній різних порядків дифракції у видимій області фотолюмінесценції для установок подібного класу. Визначені інтенсивності ліній бенз-3,4-пирену й 1,12-бензперилену у другому порядку дифракції, які можуть впливати на ідентифікацію й точність визначення інших речовин.

Application of perfected analytical spectral-luminescence complex "Aroma-34" for determination of polyciclic aromatic hydrocarbon (PAH), earliest pollutant of I class of danger benz-3,4-pierene (the main indicator of maintenance PAH at the ecological monitoring of environment) with using methods of quasilinear spectrum (QLS) is shown. In aim of improvement metrological description of setting imposition analytical lines different order of diffraction of visible regions photoluminescence for similar settings is take into account. Intensity of lines benz-3,4,-pierene and 1,12-benzperilene at diffraction order two havingan influenceat the identification and accuracy adjectives at the other substances is determination.
Keywords: ПАУ; органическое топливо; канцерогенность; метод измерения флуоресценции; эффект Шпольского; квазилинейчатые спектры