Конфлікт у Донбасі на початку НЕПу як відображення суперечностей радянської системи - Кабачек, Володимир Вікторович (Видавництво "МІЛЕНІУМ", 2019)
Стаття присвячена конфлікту, який мав місце у Донбасі на початку НЕПу. Він розглядається крізь призму загальної проблеми взаємостосунків органів місцевої та центральної влади. На думку автора статті, саме цей чинник був головною рушійною силою донбасівського конфлікту. Особистісний же чинник лише надав йому додаткового драматизму. Проте навіть усунення Г. П’ятакова з Донбасу не зняло суперечностей між «центром» та «місцями» щодо підпорядкування орендних шахт. Як можна спостерігати з різноманітних історичних джерел, воно тривало, хоча і не в таких гострих формах і протягом подальшого періоду Нової економічної політики. Відзначено, що схожою була ситуація і в інших галузях, і по інших місцевостях (губерніях та округах) УСРР. Боротьба місцевої влади з центральними та республіканськими відомствами за підпорядкування дрібних підприємств тривала протягом всього періоду НЕПу і об’єктивно носила прогресивний характер. Проте сили в цій боротьбі були надто нерівними. Проблема, що не знайшла свого вірного вирішення на початку 1920-х рр., призвела до надмірної централізації в управлінні українською промисловістю, до обмеження прав місцевих органів державної влади та можливостей місцевих бюджетів.

The article is devoted to the conflict in the Donbass, which occurred at the beginning of the NEP (New Economic Policy) period. This conflict is considered in terms of the general problem of interrelationships between Local and Central power bodies. According to the author of the article, this factor was the main driving force of the Donbass conflict. Human element has only added additional dramatic effect to this conflict. Even G. Pyatakov’s expelling from Donbass has not discarded contradictions between the "Center" and "Local power" in reference to mines leasing. As observed from a variety of historical sources, it went o nthough in less acute forms during the subsequent period of the New Economic Policy (NEP). The similar situation was marked in the other branches of industry and in other regions (provinces and counties) of the Ukrainian Socialist Soviet Republic (USSR). The struggle of Local Power and Central, Republican Departments for small commercial enterprises submission had been continuing during the whole NEP (New Economic Policy) period and was of progressive nature objectively. However, the forces in this fight were too unequal. The problem, which hasn’t been solved correctly at the beginning of 1920s, resulted in an excessive centralization in the management of the Ukrainian industry as well as the rights restriction of the State power Local Bodies and the opportunities of Local Budgets.
Keywords: НЕП; Г. П’ятаков; М. Рухимович; конфлікт у Донбасі 1921-1922 рр.; "КИМКП" (Комісія з використання дрібної кам’яновугільної промисловості Донбасу); місцеві органи влади; оренда; місцева державна промисловість; NEP (New Economic Policy); G. Pyatakov; M. Rukhimovich; Donbass conflict in 1921-1922 years; "CIMKP" (Commission on the use of small coal industry of Donbas; Local Bodies of power; leasing; local state industry