Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Транспортна логістика" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
В умовах російської агресії та масштабного руйнування енергетичної, промислової, торговельної й транспортної інфраструктури особливої актуальності набувають завдання нарощування обсягів пасажирських і вантажних перевезень, а також підвищення економічної ефективності діяльності вітчизняних перевізників і експедиторських компаній як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Транспортна логістика, як сучасна методологія оптимізації та раціональної організації вантажопотоків і їх обробки в логістичних центрах, створює умови для зростання ефективності перевезень, скорочення непродуктивних витрат та підвищення конкурентоспроможності транспортних підприємств. Її впровадження дозволяє перевізникам відповідати сучасним вимогам ринку та зростаючим очікуванням споживачів логістичних послуг. У довгостроковій перспективі розвиток логістики сприятиме фінансовому оздоровленню вітчизняних транспортних компаній у мирний час, зростанню їхнього рейтингу та розширенню обсягів перевезень на внутрішньому та зовнішньому ринках. Навчальна дисципліна «Транспортна логістика» належить до вибіркових дисциплін спеціальності D7 «Торгівля». Метою навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань і розуміння концептуальних основ транспортної логістики, як інструменту ринкової економіки, теорії і практики розвитку цього напряму та набуття вмінь і навичок ефективного управління вантажопотоками. Завданнями навчальної дисципліни є: 1) набуття студентами теоретичних знань з управління вантажопотоками; 2) оволодіння навичками логістичного мислення з оптимізації вантажопотоків та розроблення логістичних систем і механізмів функціонування; 3) опанування студентами практичними методами скорочення витрат підприємств на переміщення матеріальних ресурсів; 4) координація транспортного обслуговування споживачів за їх замовленнями. Предметом навчальної дисципліни є організація й оптимізація раціональних вантажопотоків, їх обробка в спеціалізованих логістичних центрах. Для успішного проходження курсу необхідно мати знання та практичні навички з таких дисциплін: «Основи підприємництва», «Основи логістики», «Комерційна логістика», «Логістичне обслуговування».
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; транспортна логістика; торгівля; вантажопотоки; логістичні центри