Індивідуально-психологічні детермінанти буллінгу у підлітковому віці - Підбуцька, Ніна Вікторівна; Зуєва, Анастасія Геннадіївна (НТУ "ХПІ", 2015)
Актуальність теми нашого дослідження зумовлюється тим, що на сьогоднішній день є необхідність вивчення індивідуально-психологічних детермінант буллінгу серед підлітків. У цьому віці формуються «Я» та власний кругозір. Підлітковий період характеризується підвищеною сенситивністю, тож шкільне цькування призводить до таких серйозних наслідків, як депресії, невротичні та адаптивні розлади. Тому, необхідно визначити особистісні показники, які впливають на соціальний статус учня. Метою нашого дослідження є виявлення основних індивідуально-психологічних детермінант буллінгу. Для досягнення мети дослідження розглянуто особливості підліткового віку, поняття буллінгу та його складові. Досліджено ряд індивідуально-психологічних детермінант буллінгу шляхом порівняння виявлених рис буллі та жертв. За допомогою кореляційного аналізу виявлено особистісні показники, які впливають на формування моделі поведінки жертви та кривдника, а регресивний аналіз дозволив виділити індивідуально-психологічні детермінанти «жертви». Запропоновано рекомендації щодо корекції значущих характеристик особистості задля профілактики буллінгу та подолання його наслідків.

The relevance of the topic of our research is caused by the fact that today it is necessary to study bullying in adolescence. At this age, they formed the "I" and its own outlook. Adolescence is characterized by high sensitivity, so the school baiting leads to serious consequences such as depression, neurotic disorders and adaptive. Therefore, it is necessary to determine personal parameters that affect the social status of the student. The aim of our study is to determine the main individual psychological determinants of bullying that influence on getting a certain social status in the class. To achieve the objectives of the study describes the features of adolescence, the concept of bullying and its components. We studied the list of individual psychological determinants of bullying identified by comparing the qualities of bull and sacrifice. Correlation analysis revealed personality indicators that influence the formation of patterns of behavior of the victim and the offender, and regression analysis allowed identifying individual psychological determinants of the "victim". We offered advice on the correction of significant characteristics of the person for the prevention of bullying and to overcome its consequences.
Individual psychological determinants of bullying in adolescence
Keywords: шкільне цькування; взаємовідносини у класі; соціальний статус; жертва; буллі; adolescence; bullying; school-baiting relationships in the classroom; social status; victim; bully