Системні методи дослідження ефективності діяльності підприємств - Кузьменко, Леонід Володимирович (НТУ "ХПІ", 2016)
Аналізуються методи оцінювання ефективності роботи підприємства та його підрозділів, прогнозується подальший розвиток цих мето дів. Матричний метод розподілу витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів дозволяє оцінити відносну ефективність роботи кожного підрозділу, виявити "ефективні" та "неефективні" серед них незалежно від степені розгалуженості структури підприємства та складності переплетеної картини взаємних послуг. Показано можливості оцінювання фінансового стану підприємства та розрахунок рейтингу ряду підприємств однієї галузу на базі використання методу аналізу ієрархій. Описано сутність основних етапів цього процесу та представлені результати розрахунку сукупної оцінки фінансового стану та рейтингу 13-ти підприємств однієї галузі. Підкреслена особлива перспективність та можливості методу стратегічного управління ефективністю бізнес-процесів організації на основі прогнозної матриці розриву. Зроблено висновки про актуальність проблеми забезпечення ефективності діяльності підприємств та про важливість використання методів системного аналізу для дослідження цієї проблеми.

Assessment methods are analyzed performance of the company and its units forecasted the further development of these methods. Matrix method of allocating costs of auxiliary and service departments to evaluate the relative effectiveness of each unit, identify "effective" and "ineffective" among them, regardless of the degree of branching structure of the company and the complexity of interwoven pattern of mutual service. The possibilities of evaluating the financial condition of the company and calculate rankings number of enterprises in the same industry based on using the analytic hierarchy process. The essence of the basic stages of the process and the results of calculation of the total financial performance and ranking of 13 companies of one branch. Underlined the special promise and possibilities of the method of strategic performance management business processes organization-based predictive matrix rupture. The conclusions of the urgency of ensuring the efficiency of enterprises and the importance of using systems analysis techniques to study the problem of providing effective activity.
System methods efficiency of enterprises
Keywords: структура підприємства; підрозділи підприємства; матричні методи; метод аналізу ієрархій; прогнозна матриця розриву; business units; matrix methods; predictive matrix rupture